El govern espanyol ha desplegat aquest dissabte la Unitat Militar d'Emergències (UME) a Barcelona per desinfectar Mercabarna. Fonts del Ministeri de Defensa han emmarcat aquesta operació en una intervenció similar a la que es va fer fa unes setmanes a Mercamadrid.

Igual que amb la desinfecció a Mercamadrid, el govern ha al·legat que aquestes operacions en aquesta mena d'instal·lacions es fan amb l'objectiu de protegir "enclavaments estratègics en el proveïment d'aliments" de totes dues ciutats.

ume barcelona mercabarna (no utilitzar x portada) - exèrcit

Un camió de la UME a Mercabarna / Foto: Ministerio de Defensa

La UME, que ha arribat a la capital catalana a les 14h després de sortir des de Saragossa (Aragó), ha començat les tasques de "desinfecció" a les 16h. Està previst que continuïn netejant el matí d'aquest diumenge.

"La UME està realitzant aquestes desinfeccions preventives amb l'objectiu de garantir la seguretat dels productes de mercat en llocs tan importants com Mercabarna i Mercamadrid. Es tracta d'enclavaments estratègics en el proveïment d'aliments per a les ciutats de Barcelona i Madrid i de gran importància per a bona part del país", han assenyalat fonts del Ministeri que encapçala la socialista Margarita Robles.

ume mercabarna - ministerio de defensa

Dos efectius de la UME desinfecten Mercabarna / Foto: Ministerio de Defensa

Segons va defensar el ministeri, aquella iniciativa va ser presa a instàncies dels responsables de Mercamadrid. En aquesta ocasió encara no hi ha cap aclariment. En tot cas, l'Ajuntament de Barcelona és propietari del 51% del complex.

De fet, el compte de Twitter de Mercabarna ha confirmat la notícia i ha agraït a la unitat militar espanyola el "suport". Fonts del complex han recordat a l'ACN que l'exèrcit ja va fer les mateixes tasques preventives a l'abril i al maig i han subratllat que arran de la situació de pandèmia la neteja i la desinfecció diària a Mercabarna s'ha doblat.

Aquesta operació arriba un dia després que el govern de Pedro Sánchez decretés (sense acord) l'Estat d'Alarma a la Comunitat de Madrid entre fortes crítiques del PP i la presidenta de la regió, Isabel Díaz Ayuso, que avui mateix ha insistit en què "Madrid no ha d'estar en alarma".

Ara bé, tot i l'Estat d'Alarma, avui el mateix Sánchez ha viatjat fins a Portugal en el marc de la XXXI Cimera hispanolusitana, on ha justificat la mesura perquè "calia una resposta contundent". El president Quim Torra ha carregat amb duresa contra la doble vara del president espanyol.

El passat mes de març, pocs dies després de la declaració de l'estat d'alarma l'exèrcit també va dur tasques de desinfecció en infraestructures crítiques, com l'Aeroport de Barcelona i l'Àrea PIF (Punt d'Inspecció en Frontera) del Port de Barcelona.