Un equip de desinfecció pesada de la Unitat Militar d'Emergències (UME) de l'Exèrcit espanyol s'ha desplaçat fins a Mercamadrid per dur a terme tasques de desinfecció de les instal·lacions en el marc de l'epidèmia de la Covid-19, segons ha informat el govern espanyol. La mateixa font afirma que els efectius de reconeixement i primer esglaó ja són a l'equipament comercial.

Es tracta d'un primer equip dotat de cinc militars, tres vehicles lleugers i un de pesat. Està previst desplaçar-hi també un segon equip amb vint-i-cinc militars, tres vehicles lleugers i tres pesats. L'UME ha de dur a terme durant les properes hores "tasques intenses i minucioses" de desinfecció en un recinte de prop de 200.000 metres quadrats.

El govern espanyol recorda que Mercamadrid és un enclavament "estratègic" en l'abastiment d'aliments per a la capital espanyola "i de gran importància per a bona part del país". S'ha decidit dur a terme aquesta desinfecció perquè el Centre Nacional de Protecció d'Infraestructures Crítiques del Ministeri de l'Interior ha rebut la sol·licitud dels responsables de l'equipament.

Canó nebulitzador

L'equip desplaçat a Mercamadrid està compost per un canó nebulitzador que l'UME ha adaptat als dipòsits dels seus vehicles per augmentar la capacitat de desinfecció amb hipoclorit sòdic. D'aquesta forma s'aconsegueix un recobriment més efectiu en grans espais en un curt període de temps.

Aquests nebulitzadors ja s'han utilitzat durant l'Operació "Balmis" que van protagonitzar les Forces Armades davant de la primera onada de la pandèmia de coronavirus. Mitjançant aquest mètode es van desinfectar diverses plataformes de distribució, comercialització, transformació i logística d'aliments frescos, com és el cas de Mercamadrid. També va ser utilitzat a IFEMA per desinfectar diversos pavellons.