L'executor del 155, Roberto Bermúdez de Castro, s'ha mostrat sorprès per la influència d'ERC a La Moncloa. En una entrevista amb l'ABC publicada aquest diumenge, qui fou secretari d'Estat d'Administracions Territorials del govern espanyol ha assenyalat que, "l'any 2017, ERC ni somiava tenir la influència que té avui en el govern espanyol" — una influència que "està sobredimensionada". Aquesta lectura es produeix en un moment en el qual els republicans negocien amb els socialistes la reforma del delicte de sedició, per la qual el PP ha suspès les negociacions per renovar el CGPJ.

Quan ja fa cinc anys de l'aplicació del 155 a Catalunya, Bermúdez de Castro ha dit això sobre ERC quan ha estat preguntat sobre si els indults als presos polítics han provocat una millora social. "A Catalunya no hi haurà millora mentre no se superin determinades circumstàncies, com l'afer de l'educació també en espanyol o la convivència en zones de l'interior", ha etzibat al respecte, per afegir que "l'Estat ha de recuperar el seu lloc". Així, qualsevol diria que a l'executor del 155 li hauria agradat intervenir l'educació catalana i imposar el 25% de castellà.

Sense temps per imposar el 25%

Però no va tenir prou temps per fer-ho. "El 155 no es va aplicar vint anys, vam tenir set mesos. El temps just i necessari". "El que s'ha de fer és complir la llei, sempre, també ara amb les sentències en matèria lingüística", ha afirmat. I això de complir les lleis és el que s'intenta fer a Catalunya, després que el Govern aprovés un decret que elimina els percentatges a l'educació. Un decret que ara revisarà el Tribunal Constitucional, a petició del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) — que va considerar que el 25% era inaplicable amb aquesta nova normativa. També revisarà la llei que va aprovar el Parlament, que estableix que el català és vehicular i el castellà, curricular. 

Sobre la sedició no ha comentat res, de manera directa. Bermúdez de Castro s'ha limitat a dir que no creu que els independentistes catalans tornin a intentar ni fer un referèndum ni proclamar la independència, perquè "saben que l'Estat, quan es veu atacat, és a dir, quan algú se salta la llei, reacciona". "La llei està per complir-la. Espero que hagin après la lliçó", ha afegit. I per acabar, s'ha vantat d'haver executat el 155: "Passat cinc anys, tinc la consciència molt tranquil·la. Els meus principis no han canviat. Ara, actuaria igual que l'any 2017". De la mateixa manera, ha presumit que els alts càrrecs de la Generalitat no van dimitir després del 155.