Executives locals i comarcals de Junts ja han demanat formalment al partit i, també alguns públicament, que es posi a votació si cal seguir formant part de l'actual Govern amb Esquerra, al capdavant el president Pere Aragonès. Quan encara no han passat 24 hores des de la suspensió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el malestar intern d'alguns dels seus és evident. "Des de l'Executiva local de Junts per Catalunya al Vendrell, volem expressar el nostre rebuig a la situació viscuda al Parlament de Catalunya. De forma urgent s'han de prendre decisions. Per això demanem que, a curt termini, segons l'aprovació a l'últim Consell Nacional de Junts, la possibilitat de posar a votació el suport a l'actual govern de Catalunya i que sigui la pròpia militància qui decideixi el full de ruta dins el marc d'un exercici democràtic", ha escrit Junts per Catalunya El Vendrell. 

No han estat els únics. Entre les executives que ja ho han avalat hi ha la d'Igualada i Argentona (Barcelona); Altafulla i la Riera de Gaià, Creixell i el Catllar (Tarragona) i l'executiva comarcal del Tarragonès, i s'està abordant també a la de Tortosa i Calafell (Tarragona), segons han explicat fonts consultades per Europa Press. Molts dels perfils públics a twitter d'aquestes executives han estat molt actives en la defensa de Borràs amb accions i reivindicacions des de fa setmanes. Així, veuen inevitable plantejar de manera urgent i immediata aquesta opció atès que "no s'ha avançat en cap dels aspectes nacionals que formava part de l'acord de Govern i de la bel·ligerància mostrada per diferents membres d'ERC, encapçalats pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, demanant públicament i notòriament la suspensió de Borràs".

Contra ERC, la CUP i el PSC

De fet, a la ponència política del partit, aprovada al congrés de mitjans de juliol, s'obren a consultar les bases si cal seguir al Govern un cop acabin l'auditoria sobre el grau de compliment de l'acord amb ERC: "La ponència permet replantejar l'acord de govern si no s'avança en aquesta línia i posar-lo potencialment a consulta de la militància", va dir aleshores el coordinador de la ponència, Aleix Sarri, actual Director de l'Oficina Europarlamentària de Junts.

També sostenen que el cas pel qual Borràs ha estat suspesa "no és de corrupció i sí de persecució política, amb la complicitat dels grups de PSC, ERC i la CUP, els quals han estat els artífexs i els còmplices necessaris per a la seva inhabilitació". En un altre punt del document, segons informa també Europa Press, rebutgen l'aplicació de l'article 25.4 del reglament del Parlament sobre Borràs perquè "suposa un atemptat contra la presumpció d'innocència, en ser sentenciada pels membres de la Mesa del Parlament abans que s'hagi celebrat el judici. A la vegada denunciem com aquests grups han comprat el discurs de lawfare orquestrat des de la judicatura, la Guàrdia Civil i la Fiscalia de l'Estat espanyol", afegeixen al text en referència als republicans i cupaires.