L'advocat de Laura Borràs, Gonzalo Boye, ja va advertir que el judici "donarà grans sorpreses" i, de moment, ha demostrat que ell ja en portava algunes de preparades. L'endemà de la suspensió de Borràs com a presidenta del Parlament de Catalunya, Boye ha explicat les conseqüències jurídiques que tindrà aquesta decisió política: "Si està suspesa de drets i deures, també està suspesa d'aforament i, per tant, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja no és competent", en declaracions a Catalunya Ràdio. Interpretació que dona Boye per concloure que "el TSJC ja no és competent i per tant, esperem que el cas retorni a un jutjat ordinari. L'aforament també entra dins aquest paquet". Una situació que es pot produir encara que no perdi l'acta de diputada, tot i que sí perd els seus drets i funcions com, per exemple, poder votar.

"Veurem com la causa marxa del TSJC"

Per tot plegat, Boye demana temps: "Veurem com la causa marxa del TSJC". Una nova estratègia de la defensa de Borràs que se suma al matís de Boye sobre el cas: "No existeix la malversació, la Fiscalia acusa Borràs de falsedat i prevaricació, no sé per què segueixen obstinats amb el que diu el jutge Carlos Ramos. No entro en definir què ha fet un òrgan polític [la Mesa del Parlament], però parlen d'un delicte de malversació i haguessin fet bé, els membres de la Mesa, de llegir-se l'escrit". A partir d'aquí, l'única valoració política que ha donat Boye: "L'article 25.4 del Parlament, si bé pot estar ben intencionat, tècnicament està molt mal estructurat perquè ataca la presumpció d'innocència de Laura Borràs i de qui sigui". El Reglament del Parlament subratlla que "sols poden ser jutjats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o, fora de l’àmbit territorial de la Generalitat, pel Tribunal Suprem" i és una condició com a diputats. Són aforats els membres dels governs, tant de l'estatal com dels autonòmics, els diputats dels Parlaments i del Congrés i els senadors. També tenen aquesta condició alguns jutges i magistrats. 

El passat 25 de juliol, el jutge instructor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de la causa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) va tornar a acusar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, de “frau de llei” i “d’abús de dret”, segons una resolució dictada. El magistrat Carlos Ramos precisa que Borràs va presentar un recurs contra el seu processament que va dictar el 15 de juliol, però només per recusar-lo a ell, quan va indicar que el procediment no ho permet. Posteriorment, va dictar l'obertura de judici oral. Aquesta resolució és ferma i s’esperava ja fa unes setmanes perquè la fiscalia, l'única acusació en aquest procediment, va presentar escrit d’acusació contra ella, el 14 de juliol passat, i això significa que demana que hi hagi judici contra ella.

En paral·lel, on s'agafa Boye, és a l'escrit de la fiscalia. Aquesta demana per Borràs 6 anys de presó i 21 anys d’inhabilitació a càrrec públic pels delictes de prevaricació i falsedat documental, però no de malversació. La fiscalia sosté que Borràs com a directora de la ILC va concedir divuit contractes, amb un cost total de més de 309.000 euros, al seu amic Isaías Herrero, perquè actualitzés la web de la Institució, sense cap concurs públic.