Aquest dijous 2 de novembre, Dia de Difunts, és una jornada clau per a la investidura de Pedro Sánchez, per la qual Francina Armengol encara no ha fixat oficialment cap data però es preveu per la setmana vinent. Després d'unes primeres setmanes d'octubre amb les negociacions avançant lentament, a finals de mes el PSOE ha premut l'accelerador per aconseguir el suport dels partits independentistes per mantenir-se a La Moncloa. Si dilluns els socialistes es van reunir amb Carles Puigdemont a Brussel·les i dimarts anunciaven amb ERC un acord per l'amnistia, aquest dijous està marcat per la reunió de la Permanent de Junts a Brussel·les i també per la reunió -telemàtica- de l'Executiva dels republicans per avaluar l'acord amb el PSOE, després que els d'Oriol Junqueras anunciessin al matí l'entesa pel traspàs integral de Rodalies, una de les seves principals demandes i que l'equip de Sánchez encara no ha confirmat. 

Un acord que ha de passar per la militància

El traspàs del servei de Rodalies i l'amnistia eren dues de les tres carpetes que ERC exigia a Sánchez pel seu suport, a banda d'avançar en el dret de l'autodeterminació, pel qual encara no s'ha arribat a cap acord. Està previst que després de la reunió de l'Executiva del partit, Oriol Junqueras comparegui des de la seu del carrer Calàbria per donar els detalls del pacte, que es podria singar avui mateix. De totes maneres, serà la militància qui tindrà l'última paraula, ja que l'acord serà sotmès a la votació de les bases, tal com va avançar el partit a finals de juliol, després de la seva patacada electoral que va suposar la pèrdua de fins a sis diputats a Madrid. El 2020, ERC ja va consultar a la militància si validava l'acord al qual havien arribat amb el PSOE per abstenir-se en la investidura Pedro Sánchez després de les eleccions del 10 de novembre del 2019. Llavors, un 96,4% del Consell Nacional del partit van votar a favor d'abstenir-se per facilitar la investidura del socialista, després que els dos partits arribessin a un acord pel reconeixement del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. 

Tot just fa una setmana, des de Belfast, Oriol Junqueras enviava una advertència clara al PSOE: "És impossible que hi hagi un acord si el govern espanyol no fa res per arribar-hi", deia des de la seu del Sinn Féin, on s'havia reunit amb Gerry Adams. Aquell mateix dia, ERC denunciava els "nuls avenços" en matèries que consideraven clau com el traspàs de Rodalies, tot posant el focus sobre la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, que també forma part de l'equip negociador socialista. Dies més tard, aquest mateix dilluns, la portaveu del partit, Raquel Sans, assegurava que les negociacions s'havien intensificat, però que l'acord pel sí dels republicans a Pedro Sánchez encara era lluny. Aquell mateix dia el PSOE es va fotografiar amb Puigdemont a Brussel·les i va prémer l'accelerador per la investidura.