Esquerra Republicana ha afirmat aquest dimecres que la llei d'amnistia pactada amb el PSOE inclou "tots els represaliats i represaliades" en causes relacionades amb el procés, "siguin penals, civils, comptables o administratives, sense excepcions". En un comunicat, la formació ha valorat "amb satisfacció" l'acord amb els socialistes anunciat dimarts al vespre, tot destacant que "permet encarrilar la negociació de cara a una eventual investidura". A pesar de l'entesa amb el PSOE, ERC ha subratllat que cal un "acord més ampli" que inclogui "la resolució del conflicte polític de Catalunya amb l'Estat i el benestar de la gent, amb el traspàs de Rodalies i corregir el dèficit fiscal".

Així mateix, el partit republicà ha detallat que l'acord per l'amnistia s'ha desbloquejat després de la trucada entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el candidat a la presidència espanyola i actual president en funcions, Pedro Sánchez. Des de la formació han exposat que "celebren l'entesa en la carpeta de l'amnistia" perquè serà "una llei que inclourà tots els represaliats i represaliades en causes relacionades amb el procés d'emancipació nacional de Catalunya". Segons ha avançat Catalunya Ràdio, les causes a les quals s'aplicaria la llei d'amnistia es remuntarien des de l'1 d'octubre del 2013 fins al dia que es registri la norma. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ja va manifestar abans que s'anunciés el pacte que era important que l'amnistia fos total i que inclogués, per exemple, el cas del Tsunami Democràtic per no deixar ningú "enrere". 

ERC defensa l'estratègia negociadora amb l'Estat

En l'escrit, ERC han subratllat que el pacte és resultat de "l'estratègia negociadora iniciada els últims anys" amb l'Estat, la qual, segons defensen, ha permès "abordar la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l'estat espanyol, després d'anys d'una causa general repressiva contra l'independentisme". Segons el partit de Pere Aragonès, mantenen obertes les negociacions amb els socialistes sobre temes com el traspàs de Rodalies i la correcció del dèficit fiscal. De fet, el mateix president de la Generalitat ha assegurat a través de les xarxes socials que, tot i el pacte, les converses amb el PSOE han de continuar. "Desbloquejar la llei d’amnistia per donar cobertura a tots els represaliats era imprescindible. Ho hem fet, tenim acord. Ara, cal avançar per un acord més ampli", ha assegurat Aragonès a X.

En el comunicat, ERC ha agraït la tasca als equips negociadors per desencallar una "primera entesa" i "fer valdre la força democràtica a favor dels interessos nacionals i socials de Catalunya". Així, ha assegurat que continuarà treballant "per fer possible la resolució del conflicte en clau de reconeixement nacional i d'autodeterminació, i per avançar en la consecució de més cotes de progrés social i econòmic per al conjunt de la ciutadania dels Països Catalans".

Per la seva part, el president del partit, Oriol Junqueras, ha afirmat que avui s'està "més a prop d’abordar amb millors condicions la resolució del conflicte polític existent entre Catalunya i l’Estat". "Però sempre hem dit que no és una qüestió de temps, sinó de força democràtica, el que ens permetrà culminar aquest camí, el dia que la ciutadania pugui decidir lliurement el futur d’aquest país", ha afegit.