Oriol Junqueras s’ha reunit aquest dijous amb Gerry Adams, la cara més coneguda del conflicte a Irlanda del Nord i també dels processos de pau que es van resoldre amb l’Acord del Divendres Sant, amb qui ha mantingut una conversa a la seu del Sinn Féin a Belfast. ERC sempre ha identificat el partit irlandès com un dels seus socis internacionals i en aquest viatge per diferents ciutats de l’illa han volgut estrènyer els llaços que ja comparteixen. Amb tot, la reunió d’aquest dijous amb Adams ha estat la cirereta del pastís, tot i que no és la primera conversa entre Junqueras i l’exlíder del Sinn Féin, que ja es van trobar, telemàticament, mentre el republicà estava empresonat a Lledoners.

Oriol Junqueras a Irlanda del Nord
Oriol Junqueras amb Gerry Adams / Foto: Nura Portella 

Tots dos han estat reunits, acompanyats del portaveu Declan Kearny i de l’eurodiputat Jordi Solé, durant gairebé una hora en què, segons ha explicat després el mateix Junqueras, han estat debatent sobre el referèndum a Catalunya i el futur dels dos països, mostrant-se tots dos convençuts que aquest ha de passar pel dret a decidir i la “importància que sigui la ciutadania qui decideixi amb els seus vots”. Mentre a Irlanda del Nord el Sinn Féin parla d’un referèndum per a la reunificació en la pròxima dècada, Junqueras ha rebutjat posar un termini a una nova consulta a Catalunya, ja que, ha aclarit, “mai no és una qüestió de temps sinó d’una força democràtica”.

Els acords del Divendres Sant, un exemple "extraordinari"

Gerry, que va ser líder del Sinn Feín des de principis dels anys vuitanta fins al 2018 és considerat una persona clau en la resolució del conflicte i en els Acords del Divendres Sant. Aquests, signats l’abril del 1998 a Belfast posaven punt i final a dècades d’un conflicte armat, i per a Junqueras, malgrat les diferències entre la situació a Irlanda del Nord i a Catalunya, són un “exemple extraordinari” per tenir en compte per a la resolució del conflicte polític amb l’Estat, ja que, ha subratllat, recull la celebració d’un referèndum. Tot i que no és l’únic. També ha citat la situació entre Canadà i el Quebec i les condicions de la Unió Europea a Montenegro per poder reconèixer el seu referèndum. “Catalunya, el mateix que el Quebec, Irlanda del Nord o Montegro. Estem convençuts que pot passar el mateix que a Europa i que al món”, ha reflexionat el líder d’Esquerra.  

L'advertència de Junqueras en les negociacions: "És impossible l'acord si no es fa res per arribar-hi"

Junqueras i Adams s’han fotografiat plegats davant d’un dels murals més populars a Belfast, al costat de la seu del Sinn Féin i on apareix Bobby Sands, membre de l'IRA provisional que va morir amb només 27 anys, després d’una vaga de fam a la presó. Amb tot, Adams, amb un mocador palestí al coll i retirat de la direcció del partit després de 35 anys, no ha fet declaracions i ha parlat en nom del partit el seu portaveu Declan Kearny, que s’ha mostrat convençut que en els propers anys tant Irlanda del Nord com Catalunya votaran el seu estatus polític.

Amb tot, aquest viatge de Junqueras a Irlanda s’ha produït enmig de les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez, que continua sense data fixada. Preguntat per l’estat d’aquestes converses, Junqueras s’ha limitat a recordar quines són les condicions pel sí dels 7 diputats d’ERC al Congrés, amnistia, taula de negociació per avançar en la resolució del conflicte i una carpeta amb aspectes socials i econòmics com la fi del dèficit fiscal o el traspàs de Rodalies. Sense donar-ne més detalls, el líder republicà ha deixat clar que si el govern espanyol vol la investidura, haurà de treballar en aquests tres àmbits. “El que és impossible és que hi hagi un acord si el govern espanyol no fa res per arribar-hi”, ha conclòs.