L'exdiputat del PSC Carles Castillo, el primer càrrec socialista que va visitar a Oriol Junqueras a la presó i que va deixar la formació ara fa dos mesos, s'acosta a ERC a tres mesos de les eleccions del 14-F. 

Castillo ha mantingut en els darrers dies una trobada amb la diputada d'ERC Raquel Sans -la candidata en les primàries per a ser cap de llista per Tarragona-, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la presidenta de la Federació Regional d'ERC del Camp de Tarragona, Irene Aragonès.

Reunió de treball

Una "reunió de treball" que, segons fonts coneixedores de la reunió, va servir per a intercanviar impressions sobre la situació política actual i sobre les futures eleccions al Parlament, i en el qual totes dues parts van acordar celebrar noves trobades per a continuar "acostant posicions polítiques". Aquests contactes, a tres mesos de les eleccions, obren la possibilitat que Castillo pugui formar part dels llocs de sortida de llista republicana per Tarragona, que s'han de tancar el mes que ve.

Castillo ja havia mantingut contactes amb ERC en els últims mesos i també havia estat sondejat pels comuns, si bé la seva sintonia amb els republicans és més gran, no sols per la seva bona relació amb Oriol Junqueras, sinó també amb la mateixa Raquel Sans, com es va demostrar en el missatge que la diputada li va dedicar en Twitter quan Castillo va trencar el carnet del PSC. "Amb el company Carles Castillo hem compartit sovint converses, visites a la presó... i sé que avui ha pres una decisió difícil però molt reflexionada i coherent. Gràcies per la valentia i l'honestedat. Una abraçada molt forta, amic!", va escriure Sans.

Baixa l'1 de setembre

Castillo, que va ser portaveu socialista en la comissió d'Interior del Parlament, va oficialitzar la seva ruptura amb el PSC el passat 1 de setembre quan, en una carta enviada al PSC i al seu líder, Miquel Iceta, al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i al partit a Tarragona, va demanar la seva baixa com a militant per no compartir la "deriva" del partit en diferents qüestions.

En ella, exposava el seu desacord amb el fet que el PSOE digui que té “ànima republicana” però “faci costat” a una monarquia “corrupta”; lamentava el “complex” del PSC davant el fet que càrrecs socialistes visitessin als líders independentistes a la presó; o enlletgia les campanyes “negatives” contra l'alcalde de Tarragona per “intentar canviar dinàmiques” que el PSC “no va voler canviar”.

Distanciament

Aquestes postures crítiques al llarg d'aquests anys havien portat a un distanciament gradual entre Castillo i la direcció del PSC, la qual cosa no sols va acabar suposant que no fos cap de llista per Tarragona en 2017, sinó que no se li tingués en compte com a possible candidat a l'alcaldia tarragonina o fins i tot per a ocupar un lloc de sortida en la llista per a les pròximes eleccions catalanes.

Líder del corrent socialista Juliol del 78, des del seu naixement molt crític amb la direcció del PSC, Castillo va ser cap de llista del PSC per Tarragona en 2015 i número dos en 2017,