Un diputat crític amb el PSC estripa el carnet, però manté l'escó al Parlament. Es tracta de Carles Castillo, líder del corrent crític Juliol del 78 i primer càrrec socialista que va visitar un dirigent independentista a la presó. Tal com ha avançat l'Agència EFE, ha demanat avui a la direcció del partit la baixa com a militant.

Al detall, Castillo ha enviat aquest matí una carta a la direcció del PSC i al seu líder, Miquel Iceta, al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i a la direcció del partit a Tarragona, en què "amb molta tristesa"  demana oficialment la baixa com a militant en "no poder entendre ni compartir" la posició dels socialistes en diverses qüestions.

miquel iceta salvador illa - acn

Salvador Illa i Miquel Iceta en un acte del PSC / ACN

Ànima republicana

En la missiva, exposa desacord amb el fet que el PSOE digui que té "ànima republicana" però "doni suport" a una monarquia "corrupta"; lamenta la "complexitat" del PSC davant el fet que càrrecs socialistes, com ell mateix, visitessin els polítics independentistes a la presó; o retreu les campanyes "negatives" contra l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà (ERC), per "intentar canviar dinàmiques" que el PSC "no va voler canviar" mentre va governar.

Malgrat que Castillo ha estripat definitivament el carnet socialista, la seva intenció serà mantenir l'escó com a diputat no adscrit al Parlament per Tarragona, tot i que preveu deixar-lo les pròximes setmanes. Tampoc renuncia a seguir formant part del grup parlamentari del PSC com a independent.

Corrent crític

Castillo lidera des de fa dos anys el corrent Juliol del 78, un sector intern del PSC que va néixer amb un perfil "catalanista, federalista i marcadament d'esquerres" i que des de l'inici es va mostrar molt crític amb la direcció.

El diputat per Tarragona -que va ser cap de llista en aquesta província el 2015 i número dos el 2017- va ser a més el primer càrrec socialista que va visitar un dels dirigents independentistes empresonats, en aquest cas Oriol Junqueras el 2018 a la presó madrilenya d'Estremera, cosa que va fer a títol personal i per raons d'"humanitat".