Una de les imatges indiscutibles de la desfilada militar del 12 d'octubre per celebrar el dia de la Hispanitat va ser la "bandera republicana" que els avions de l'exèrcit van pintar al cel de Madrid sota l'atenta mirada del rei Felip VI. Com ja és tradició, aquest any la pífia de la desfilada va ser que un dels avions que havien d'expulsar fum groc i vermell per crear la bandera espanyola, va treure un fum més lila que vermellós, fet que va provocar que en lloc de la rojigualda, sorgís una bandera tricolor de la Segona República. 

EuropaPress 4000499 patrulla aguila dibuja bandera espana cielo madrid terminar desfile militarImatge en què es veu clarament el color lila a la bandera dibuixada pels avions / Europa Press

La imatge es va estendre com la pólvora a les xarxes, especialment a Twitter, on, a banda d'alguns espanyols monàrquics irats, aquesta errada va generar grans rialles entre els usuaris que compartien vídeos on efectivament es veia una bandera republicana. Ara, també a través de Twitter, un dels militars de la Patrulla Àguila ha intentat justificar el fum lila. Segons la seva versió dels fets, es va tractar d'un "error tècnic".

Grumoll de colorant 

Els militars el van detectar un cop ja havien baixat dels avions i el ridícul ja estava fet. "En baixar, hem vist que el fum per on sortia el dièsel mesclat amb el colorant havia quedat obstruït per un grumoll d'aquest colorant, que és especialment viscós", ha intentat excusar-se. 

tuit pablo iglesias

El mateix pilot ha lamentat que aquesta errada tècnica hagi provocat estralls a les xarxes. Des dels partits d'esquerres espanyols, per exemple, han aprofitat l'ocasió per reclamar una nova república, assegurant que aquest any sí que hi havia "alguna cosa a celebrar". Fins i tot, l'exlíder de Podemos, Pablo Iglesias ha sortit al pas amb humor en una piulada en què ha desmentit els rumors: ell no era el pilot de l'avió que ha expulsat fum lila. Iglesias s'ha posat a la capçalera de Twitter la imatge en qüestió. 

"Bons professionals"

El militar s'ha queixat d'aquestes declaracions, censurant que "és una pena que en un dia tan especial per a nosaltres i en el que posem tant esforç, alguns aprofitin aquestes coses, totalment alienes a nosaltres, per a fer-se notar". Finalment, ha volgut tranquil·litzar els monàrquics, assegurant que  "com a bons professionals, aprenem d'aquestes coses i ens fem més forts". Amb tot, però, encara que es pugui aprendre dels errors, tampoc podem descartar que després del xoc entre el paracaigudista i el fanal, la bandera republicana d'enguany o el "fail" amb un avió que va expulsar fum blanc, desdibuixant la bandera, l'any que ve es repeteixi una situació com aquesta. 

Problema comú 

Des d'OKDIARIO, el mitjà ultra dirigit per Eduardo Inda, van córrer el mateix 12 d'octubre a trobar motius per justificar l'errada, recorrent a "mecànics amb dècades d'experiència al servei de l'Exèrcit de l'Aire", que expliquen que és un problema tècnic comú amb el generador de fum.

Aquests operaris que coneixen bé el funcionament dels avions C-101, asseguren que es tracta d'un mal funcionament del sistema de generació de fum que els Culopollos, com també es coneix aquestes naus, portaven incorporats. "Qualsevol rastre d'una altra substància química en aquest generador, quan es mescla el querosè, pot alertar fàcilment el fum". És una qüestió d'"atzar", llavors, que el color es convertís de vermell a morat. 

Des d'aquest mitjà asseguren que és impossible que algú aprofites aquest minut de glòria o s’equivoqués posant colorant morat en lloc de vermell i groc, adjuntant un document en què es pot comprovar que l'Exèrcit de l'Aire no disposa de cap colorant d'aquest to. Misteri resolt, llavors. El que alguns desitjaven que fos un boicot per declarar la república davant els nassos de la família reial, la versió oficial ho redueix a una "errada tècnica". 

A la imatge principal, els avions expulsen fum lila a l'hora de dibuixar la bandera espanyola / Europa Press