Cada any, el passeig de la Castellana de Madrid s'omple de gom a gom de banderes d'Espanya i crits de Visca el rei per celebrar el dia de la Hispanitat. És un dia de tradicions, com l'aparició de la cabra de la Legió durant la desfilada militar, però també la pifia anual de l'exèrcit. Aquest any, després que en anteriors celebracions un dels avions que havia d'expulsar fum per conformar la rojigualda no funcionés i la bandera quedés a mitges o la recordada patacada d'un paracaigudista de l'exèrcit contra un fanal mentre portava la bandera, un dels avions ha expulsat un fum més de color lila que no pas vermell. Així, els madrilenys i espectadors de la desfilada han vist com al cel de Madrid lluïa el que semblava una bandera republicana. 

Aquesta imatge s'ha estès com la pólvora per les xarxes socials, especialment Twitter, on molta gent estava pendent de la desfilada militar per comprovar si enguany, com ja marca la tradició, es tornava a produir una errada històrica. Una noia ha compartit un vídeo des de casa seva, on es pot veure clarament com la darrera franja vermella que han de conformar la bandera és de color lila: "És morat i qui digui el contrari, menteix", ha dit en una piulada entre rialles,

Sota la mirada dels Reis 

Als comentaris, moltes persones han reaccionat de la mateixa manera, compartint imatges on es pot comprovar que, efectivament, al cel de Madrid s'hi ha pintat una bandera republicana, amb una franja lila, una de groga i l'altra vermella, sota la mirada del rei Felip VI, la reina i l'Infanta Sofia, que presidien la desfilada. "Més morat no pot ser", ha dit un altre usuari, compartint un vídeo des d'un altre punt de vista. 

Segons ha constatat un altre perfil de Twitter, a través de la televisió, la franja també s'ha vist totalment de color lila. D'altres, han recordat com en anteriors edicions, la bandera feta a partir del fum dels avions ja no va sortir com estava previst: "Com que l'any passat va sortir fum blanc, enguany s'han passat al colorant", ha proposat una usuària amb aquest missatge acompanyat de cors formant, com el fum, la bandera republicana. D'altres han anat més enllà, assegurant que totes aquestes pifies són una estratègia de màrqueting: "No havia vist la desfilada en la meva punyetera vida i ara estic expectant per veure que passa l'any vinent". 

El paracaigudista i el fanal 

El nyap més recordat durant una desfilada i que ha generat una gran quantitat de mems és el de la patacada d'un paracaigudista contra un fanal quan estava a punt de tocar terra portant la bandera de l'estat. Enguany, totes les mirades estaven fixades amb el paracaigudista d'aquesta edició, però aquest ha aterrat correctament. 

Va ser el 2019 i tots els assistents de la darrera Hispanitat abans de la covid van reaccionar amb un crit d'esglai al cop, tot i que després de comprovar que es trobava perfectament, tots el van començar a aplaudir com a mostra de suport, fins i tot la Família reial, tot i que el rei Felip va posar cara de fàstic. No sabem com deu haver reaccionat avui en veure la bandera republicana al cel de Madrid. 

A la imatge principal, la bandera feta a partir de fum d'avions a Madrid / Twitter @ouberador