El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha denunciat el CatalanGate davant les Nacions Unides i ho ha fet a través d'un vídeo en francès que s'ha vist des de la seu de l'organisme a Ginebra. Tothom qui ho desitgés, podia seguir la intervenció del dirigent independentista a través d'internet i ho podia fer en diversos idiomes gràcies als intèrprets de les Nacions Unides. Així doncs, l'espectador podia escoltar les intervencions dels ponents en l'idioma en què la feien, llegir subtítols en francès i, a més a més, escoltar la traducció simultània en una altra llengua. Escoltem la versió doblada al castellà, so de bona qualitat i traduccions ben fetes fins que, casualment, arriba el torn de Xavier Antich i se senten les següents paraules de l'intèrpret: "Desgraciadament el so no és suficientment bo per poder-lo interpretar". A continuació el vídeo del moment; es pot apreciar que la qualitat del so de Xavier Antich és més que correcta.

 

 

La resposta del relator a Antich

El relator especial de l'ONU sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i associació, Clément Voule, ha assegurat aquest dilluns que el CatalanGate és un cas "rellevant" i creu que s'ha de pressionar els estats perquè s'aturi l'ús del Pegasus. Cal subratllar que és poc habitual que els relators responguin directament als interventors. Alertat del cas d'espionatge massiu a polítics i activistes independentistes pel president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, en una sessió del Consell de Drets Humans de l'ONU, Voule ha instat aquest òrgan a "adoptar mesures contundents" per tal que els països "prohibeixin l'ús de Pegasus": "Ens posa en perill a tots". Mentrestant, aquest relator aposta per una "moratòria a la venda d'aquest tipus de programaris espia".

En la seva intervenció, el president d'Òmnium ha reclamat a Voule que intervingui per tal que el govern espanyol "faci una investigació immediata" del CatalanGate. "Espanya va utilitzar Pegasus per atacar el cor de la democràcia: la societat civil i l'oposició política", ha denunciat Antich, lamentant que l'executiu de PSOE i Podem hagi "incomplert la seva obligació d'investigar" l'espionatge a l'independentisme. Per això, Òmnium pressiona aquests organismes internacionals perquè ajudin a esclarir els fets i es pugui "sancionar els responsables". "És fonamental per garantir que aquests actes intolerables no es repeteixin mai", ha conclòs Antich.