Canvi de tribunal.  El Tribunal Suprem ha dictat una resolució, coneguda aquest divendres, en la qual acorda que la competència per conèixer un recurs contenciós administratiu presentat  pel president de la Generalitat Quim Torra i l’exdiputat de JuntsxCat Josep Costa contra el govern espanyol, a qui acusen d’haver-los espiat als seus mòbils amb el programa Pegasus és la sala del contenciós-administratiu de l’Audiència Nacional, i remetrà allà  les actuacions i que tots dos es personin en aquest tribunal. En resum, exposa, que si es demostra que l’autor de  l’espionatge és el Centro Nacional de Inteligencia (CNI), com aquest depèn del secretari d’Estat, el  control de la seva actuació és dels jutjats de l’Audiència Nacional i no del Suprem, que pot investigar l’acció del Consell de Ministres.

En concret, Torra i Costa van interposar un recurs contenciós administratiu per la protecció dels seus drets fonamentals,  en ser espiats, segons va constatar la investigació CatalanGate del grup Citizen Lab, i tots dos culpen directament que  ho va fer el govern espanyol i l’Administració General de l’Estat, amb els seus organismes com ara, el Centro Nacional de Inteligencia (CNI). El CNI va admetre haver espiat 18 polítics, entre ells el president Pere Aragonès,  la tardor del 2019, amb la difusió de la sentència del Suprem contra els independentistes catalans, ja que consideraven les mobilitzacions ciutadanes, com un suposat nou perill la unitat d’Espanya.

Arguments

En la interlocutòria, la sala destaca les al·legacions formulades per l’Advocat de l’Estat,   que els denunciants no concreten els autors de la vulneració dels seus drets. I exposa: “Com en cap cas queda acreditat que la via de fet denunciada pot imputar-se al  Consell de Ministres o a les comissions delegades del govern espanyol,  aquesta sala no té competència objectiva pel coneixement del plet.” Afegeix que comparteix les al·legacions de l’Advocat de l’Estat en què “l’actuació de control s’atribueix al secretari d’Estat director del Centre Nacional de Inteligencia”,  i, per tant, la competència és de la sala contenciosa de l’Audiència Nacional.

Jutjats

Pel que fa a la via penal, les querelles d’Òmnium, la CUP i ERC estan repartits en tres jutjats d’instrucció de Barcelona, però, un mes després de presentar-se encara no han aprovat cap actuació demanada, ja que primer s’ha debatut si s’havien d’unificar en el jutjat d’instrucció 32 de Barcelona perquè ja tenia la causa dels líders d’ERC des del 2020. El magistrat no les ha volgut acumular.

El fiscal de Delictes Informàtics és partidari d’investigar la vulneració de la intimitat i les comunicacions dels querellants, però descarta, per falta de jurisdicció, que s’investigui l’empresa NSO, propietària de Pegasus, perquè està a Israel.  Per això, els querellants han demanat als respectius jutjats  d’instrucció (21, 22 i 24 de Barcelona), que s’adhereixin al que ha acordat el jutge de l’Audiència Nacional que investiga l’espionatge al president del govern espanyol, i que ha decidit anar a Israel a prendre declaració a un responsable d’NSO, però com a testimoni.