L'exconseller d'ERC i vocal de la Fundació Irla, vinculada a aquest partit, Josep Huguet, ha criticat l'ofensiva de l'exdiputat republicà al Congrés Joan Tarda, per intentar que aquesta formació no respecti la victòria electoral de Xavier Trias i aposti per una fórmula amb el PSC i Ada Colau com a alcaldessa. Huguet s'hi ha mostrat totalment en contra i ha replicat Tardà molt indignat a la xarxa. "Amb qui més [es faria el pacte]? Collboni? Els qui porten anys governant a Barcelona aprofitant-se del vot de la dreta espanyolista [Manuel Valls]? Amb un PSC tan de dreta com Trias pel que fa a Barcelona? Una Colau més propera a la fantasmada de Yolanda Díaz que a la coherència d'Iglesias?", ha preguntat.

"A ERC som camàlics [el qui es lloguen per portar coses de pes d’un lloc a l’altre], no imbècils", ha deixat anar el vocal de la Fundació Irla desqualificant la idea de Tardà.

Alguns militants han donat la raó a Huguet, com Josep Rovira, que ha assegurat que ERC "no pot fer un Valls" per tornar a donar l'alcaldia a Colau en contra del guanyador, com van fer l'anterior legislatura amb Ernest Maragall.

Mentrestant, Tardà ha seguit fent pressió per mantenir Colau com a alcaldessa en una entrevista a Els matins de TV3. "Estic convençut que, tenint en compte que Ada Colau tan sols té 200 vots menys que Collboni, crec que ERC ha d'entrar al govern municipal i exigir l'alcaldia per a Colau", ha dit.  Tardà ha reconegut que aquesta solució "és poc junquerista" i ha apostat per aconseguir "majories progressistes per tal de fer possible el procés d'autodeterminació amb un referèndum pactat", un repte que, en paraules del mateix Tardà, és "gegantí". "Tinc la impressió que és poc junquerista renunciar a l'atreviment, renunciar al desacomplexament i anar a majories progressistes per tal de fer possible que hi hagi una assumpció per part de les classes populars del procés d'autodeterminació". Finalment, ha tornat a repetir que podria ser un "error d'en Junqueras" apostar per investir Xavier Trias: "És una visió meva, i potser compartida amb altres companys. Hi ha temps, jo espero que s'ho repensin".

L'exportaveu d'ERC al Congrés dels Diputats ja va reaccionar dimarts contra la compareixença del president de la Generalitat, Pere Aragonès, quan va valorar les eleccions municipals i la convocatòria de les generals, on va fer una crida a un "front comú" del sobiranisme per defensar Catalunya davant un govern PP-Vox. A través de les xarxes socials, va dir en to crític que volia entendre que les paraules de Pere Aragonès "no pretenen modificar l’estratègia d’ERC", que es va aprovar al darrer congrés nacional el passat mes de gener. Tardà va afirmar que es manté a l'espera de les explicacions que Aragonès doni als consellers nacionals en el consell nacional, que se celebra el pròxim dissabte 10 de juny.