L'exportaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha reaccionat a la compareixença del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per valorar les eleccions municipals i la convocatòria de les generals, on ha fet una crida a un "front comú" del sobiranisme per defensar Catalunya davant un govern PP-Vox. A través de les xarxes socials, Tardà ha reflexionat sobre les paraules del president i ha apuntat "vull entendre que les paraules de Pere Aragonès no pretenen modificar l’estratègia d’ERC", que es va aprovar al darrer congrés nacional el passat mes de gener. Tardà ha afirmat que es manté a l'espera de les explicacions que Aragonès doni als consellers nacionals en el Consell Nacional, que se celebra el pròxim dissabte 10 de juny. 

Un front unitari democràtic

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat un "front democràtic" unitari de les forces sobiranistes i independentistes per a les eleccions generals del 23-J, convocades per sorpresa pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En una compareixença aquest dimarts des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, Aragonès ha alertat que "l'hora és greu", i que cal "defensar Catalunya". "El govern de la dreta i l'extrema dreta espanyoles que vindrà a l'Estat representa un atac frontal contra els pilars bàsics i consens al país", ha advertit. Aragonès també ha ofert acords del sobiranisme als ajuntaments després de les eleccions municipals del passat 28-M. A més, també ha reclamat enfortir el Parlament amb una presidència independentista, i trobar els "mecanismes d'estabilitat" en la "governança" de la Generalitat.

"El missatge és clar: l'hora és greu i cal defensar Catalunya". Així ha arrencat el discurs d'Aragonès, que ha donat per fet un govern espanyol format per PP i Vox "el govern de la dreta i l'extrema dreta que vindrà a l'Estat és un atac frontal als pilars bàsics i consensos del país". Precisament, en aquest context proposa un "front democràtic" del sobiranisme i l'independentisme. Aragonès considera que les eleccions del 28-M revelen "un missatge clar". "Ens hem d'entendre. Ho hem de fer", ha reiterat. El president català ha explicat que es posa a disposició dels partits per construir aquest "front democràtic", sense especificar si passa per una llista unitària o no: "Correspon als partits treballar les fórmules i l'encaix per fer-ho possible". Les formacions polítiques tenen fins al 9 de juny per inscriure les coalicions per concórrer al 23-J.