L'exvicepresident de la Generalitat Jordi Puigneró està fent un recorregut per Amèrica Llatina, on ha pogut ser testimoni de la crisi política que està patint el Perú. Concretament, a la localitat de Puno s'ha trobat amb vagues i protestes en contra del govern del país. "A Puno, seguint les manifestacions de la zona més calenta de disturbis i vagues per la crisi política que viu el Perú", ha explicat Puigneró a través de les xarxes socials. Així mateix, ha informat que "tots els accessos de la ciutat tallats", situació que l'obliga a "sortir en barca pel llac Titi-Caca". 

La destitució i detenció del president Pedro Castillo va desencadenar una onada de protestes al Perú que, gairebé tres mesos després, encara perduren. El nomenament de Dina Boluarte com a presidenta va augmentar la tensió i, precisament, la ciutat de Puno s'ha convertit en l'epicentre de les mobilitzacions en contra de l'actual govern. De fet, des de la setmana passada s'han bloquejat els serveis de transport i el comerç a la localitat, situada a més de 1.200 quilòmetres de la capital, Lima. "Tanquetes, sacs de sorra i policia militar a la plaça major de Puno protegint els edificis governamentals", ha detallat Puigneró en una piulada. A més a més, ha assenyalat que "la majoria de comerços" estan tancats "per por als piquets".

Després de la detenció de l'exmandatari, desenes de milers de persones van sortir al carrer per protestar i demanar la dimissió de Boluarte, la dissolució del Congrés i també la convocatòria urgent de les eleccions presidencials. Unes mobilitzacions que s'han allargat i que, de moment, ja deixen més de 60 morts pels enfrontaments entre els manifestants i les forces de seguretat del país.

El recorregut de Puigneró pel Perú

En aquest complicat context polític, l'exconseller de Polítiques Digitals de la Generalitat ha visitat el Perú, mentre fa un viatge per Amèrica Llatina. L'objectiu, segons va explicar, és preparar-se per tota "una lliçó de vida". La setmana passada va compartir una imatge des del famós cim del Vinicunca del Perú, des d'on va explicar que s'està "aclimatant per intentar aviat l'ascensió al Huayna Potosí", un cim de 6.000 metres a Bolívia. "Pujar muntanyes és una lliçó de vida", va afirmar.

Pere Aragonès, també a Amèrica Llatina

Casualment, aquest diumenge el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha començat el seu viatge de nou dies per Amèrica Llatina. La primera parada ha estat Colòmbia i el recorregut continuarà amb una visita a Uruguai, Argentina i Xile. Aragonès, acompanyat de la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, es reunirà amb representants governamentals dels diferents països, i personalitats com l'expresident de l'Uruguai, José Mujica.