El president del Perú, Pedro Castilloha intentat dissoldre el Congrés per evitar la destitució. Durant un discurs a la nació, Castillo ha anunciat la dissolució del Parlament, la convocatòria de noves eleccions parlamentàries (en un termini màxim de nou mesos) i la instauració d'un govern d'emergència nacional. Un anunci que s'ha produït poques hores abans que el mateix Congrés debatés la seva tercera moció de censura, per apartar-lo apartat del càrrec de cap d'Estat. Va arribar al poder el juliol del 2021 amb el partit d'esquerres Perú Libre, tot guanyant a la dreta fujimorista de Fuerza Popular (de la nissaga Fujimori). Ara, l'oposició l'ha acusat de donar un cop d'estat.

"En atenció al reclam ciutadà arreu del país, prenem la decisió d'establir un govern d'excepció orientat a establir l'estat de dret i la democràcia, a l'efecte del qual es dicten les mesures: dissoldre temporalment el Congrés de la República i instaurar un govern d'emergència nacional", ha anunciat el president del Perú en el discurs a la nació. També ha intentat implementar un toc de queda en el país des de les 22.00 hores fins a les 4.00 hores (hora local). "Es declara en reorganització del sistema judicial el Poder Judicial, el Ministeri Públic, la Junta Nacional de Justícia (JNJ) i el Tribunal Constitucional (TC)", ha afegit.

Castillo ha volgut decretar que tots aquells ciutadans amb armament il·legal hagin d'entregar-lo a la Policia Nacional en un termini màxim de 72 hores. Si no, es cometria "delicte sancionat amb pena privativa de llibertat que s'establirà en el respectiu decret llei". En aquesta línia, ha dictat que la Policia Nacional i les Forces Armades "dedicaran els esforços al combat de delinqüència, corrupció i narcotràfic, a l'efecte del qual se'ls dotarà dels recursos necessaris". Finalment, ha fet una crida a totes les institucions de la societat civil, rondes pageses (grups d'autodefensa enfortits durant el conflicte armat intern) i "tots els sectors socials" a sortir a defensar aquestes mesures. Però les Forces Armades i la Policia Nacional han decidit no acatar les ordres del president. "Qualsevol acte contrari a l'ordre constitucional establert constitueix una infracció a la Constitució i genera el no acatament per part de les Forces Armades i la Policia Nacional del Perú", han dit en un comunicat conjunt.

Acusacions de cop d'estat

L'oposició no ha tardat a reaccionar i legisladors de diferents bancades del Congrés han denunciat que Castillo ha donat un cop d'estat. Per començar, la vicepresidenta Dina Boluarte s'ha desmarcat del president i ha denunciat que la decisió constitueix un cop d'estat. La legisladora d'esquerres Ruth Luque, d'una agrupació que sovint ha donat suport a la permanència de Castillo en el poder, ha declarat que "aquesta decisió configura un cop d'estat i s'allunya de tots els marcs constitucionals". Ha afegit que la decisió "és clarament un cop a l'estil del 92" — una referència a "l'autocop" que va donar Alberto Fujimori l'any 1992, quan també va dissoldre el congrés.

Per part dels fujimoristes, gent com Martha Moyano ha coincidit en el fet que es tracta d'un cop d'estat i ha demanat mantenir la calma. Tot i això, ha demanat "alçar la veu" i "dir les coses com són". La dretana Norma Yarrow ha assegurat que Castillo "està sol" i ha demanat a Boluarte que assisteixi al Congrés per assumir el càrrec de cap d'Estat amb l'objectiu de "no permetre que aquest delinqüent pugui atemptar contra la democràcia". 

Dimissions al Perú pel "cop d'estat"

Els ministres d'Economia, Kurt Burneo; Relacions Exteriors, César Landa; i Treball, Alejandro Salas, han estat els primers a anunciar la seva renúncia. Landa ha denunciat que el president del Perú ha donat un "autocop d'estat" i ha invocat la comunitat internacional a ajudar la "recanalització democràtica al Perú". Així mateix, ha revelat que el dirigent ha pres la decisió de dissoldre el Congrés sense el seu suport. En diferents tuits, els tres cancellers han defensat la seva sortida del govern pel seu "aferrament als valors democràtics" i constitucionals. També ha dimitit l'ambaixador peruà davant l'OEA, Harold Forsyth: "No puc per raons morals i professionals tenir cap vinculació amb un règim que funciona basant-se en decrets". Un camí que ha seguit l'ambaixador davant de l'ONU, Manuel Rodríguez Cuadros.

La fiscal general del Perú, Patricia Benavides, ha rebutjat "de manera emfàtica, tot trencament de l'ordre constitucional" que es pugui presentar en el país. La presidenta del Poder Judicial peruà, Elvia Barrios, ha fet una crida a la ciutadania a "mantenir-se vigilant en defensa de l'estat democràtic i de dret". "Demandem a les institucions corresponents mantenir-se ferms en el respecte a l'estat de dret i demanem a la ciutadania, a la societat civil organitzada, a mantenir-se vigilants en defensa de l'estat democràtic de dret", ha dit en una piulada. El president del Tribunal Constitucional, Francisco Morales, ha demanat a les Forces Armades que treballin per "restablir l'ordre constitucional". I l'advocat de Castillo, Benji Espinoza, ha renunciat a defensar el president perquè s'ha produït "una ruptura de l'ordre constitucional".