Una militant de Ciutadans (Cs) i que va ser cap de llista per Girona al Senat a les eleccions generals del 2008, Esmeralda Úbeda, és una de les identificades per la Policia Municipal per destrossar els "tòtems de la Dignitat" que l'ANC havia instal·lat a l'exterior de l'edifici Santa Caterina. Úbeda, que quan va ser candidata es presentava com a professora universitària, apareix al web de la Universitat de Girona (UdG) com a docent al departament de Física.   El partit assegura que no tenia constància de les intencions de la seva militant i detalla que avui dia no té cap càrrec dins la formació.

Els agents van identificar cinc dels suposats encaputxats que, tapats amb passamuntanyes i amb cúters, van malmetre les nou escultures on hi apareixien retrats dels presos polítics i els exiliats. Són quatre dones i un home que tenen edats que van des dels 32 fins als 59 anys. La Policia Municipal atribueix als identificats un delicte de danys i les destrosses estan valorades en poc més de 500 euros.

La nit de dimarts a dimecres, un grup d'encaputxats –format per unes vuit persones- van destrossar els tòtems. Diversos veïns els van gravar amb els mòbils mentre, tapant-se amb passamuntanyes- trencaven amb cúters les teles on hi apareixien els retrats dels líders independentistes. Després d'enregistrar-los, van anar fins a la comissaria de Mossos i Policia Local, molt a prop d'on hi ha les escultures, per avisar. 

La Policia Municipal va identificar, poc després i encara al carrer Jaume I, cinc sospitosos. Segons fonts policials, una de les identificades és la militant de Cs que va ser cap de llista del partit al Senat a les eleccions generals del 2008. 

Al breu currículum com a candidata, Esmeralda Úbeda, detallava que va néixer a Toledo i que és professora d'universitat. De fet, apareix al web de la Universitat de Girona (UdG) com a docent al Departament de Física. També explicava que s'havia afiliat al partit des del seu inici perquè considerava que "és l'únic que garanteix un canvi en la política nacional", sobretot en relació a la "lluita dels drets i llibertats" de la ciutadania. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat