La Policia Municipal de Girona ha identificat cinc dels encaputxats que aquesta matinada han arrencat i estripat els retrats dels presos polítics i exiliats catalans que s'exposaven als Tòtems de la Dignitat, davant la delegació de la Generalitat a Girona, muntades per l'ANC. Ara, després de rebre la denúncia de l'Assemblea, els agents trametran l'atestat i les diligències als jutjats perquè se'ls citi a declarar.

De moment, l'ANC ha aconseguit recuperar sis dels divuit retrats que hi ha instal·lats a les estructures de fusta, però ja ha anunciat que els reposarà tots

Un grup d'emmascarats va arrencar i estripar dimarts a la nit els retrats. L'acció va ser enregistrada per diversos veïns, que els recriminen la seva covardia. Els brètols tallen un per un els cartells amb cúters, els estripen i se'ls enduen:

Els agressors, coberta la cara amb passamuntanyes, també han fet malbé els tòtems, instal·lats amb autorització de l'ajuntament. Les nou escultures amb divuit cares, creades per un grup de veïns de Lladó (Alt Empordà), estaven inicialment a la plaça Independència però just abans de Sant Jordi es van traslladar al darrere de l'edifici de la Generalitat, a l'avinguda Jaume I.

Aquests tòtems han viatjat per diverses viles de les comarques gironines i ja havien patit altres bretolades.

El coordinador de l'ANC a Girona, Àdam Bertran, ha dit que no restaran "impassibles davant la intolerància". L'ANC assegura que aquella mateixa nit es van produir altres actes vandàlics en uns murals i que també van tallar uns llaços grocs davant l'Ateneu.

El president, Carles Puigdemont, s'ha sumat a la denúncia dels fets des del seu compte a Twitter: