Un exalcalde de Lleida, el convergent Jaume Manel Oronich i Miravet, s’ha fet militant del Front Nacional de Catalunya (FNC), segons ha anunciat aquesta formació a les xarxes socials aquest divendres. Oronich, que va ser militant de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), va ocupar el càrrec de paer en cap de Lleida entre els anys 1987 i 1989. “Tot un referent per a molts independentistes i nacionalistes de les comarques de Ponent”, ha dit el FNC en el seu missatge.

Oronich va néixer a Lleida el 1947 i té el títol d’enginyer industrial aconseguit a l’Escola d’Enginyeria Tècnica Industrial de Vilanova i la Geltrú. Membre de diverses entitats culturals del país, ha estat afiliat al Sindicat de Quadres de Catalunya i a la Confederació de Sindicats Cristians. A CDC hi va militar des del 1978. Al llarg de la seva trajectòria ha estat membre del consell directiu de la Fira de Lleida, president del Consell Comarcal del Segrià, cap de Serveis de Governació de la Generalitat de Catalunya i delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, el 1987.

Diputat al Parlament de Catalunya

Jaume Manel Oronich també va sortir elegit diputat al Parlament de Catalunya els anys 1984 i 1988 i a la cambra catalana va ser membre de la comissió de Reglament i de la d’Organització i Administració de la Generalitat i Govern Local. Oronich va perdre l’alcaldia de Lleida a causa d’una moció de censura contra ell el 1989. Gràcies a aquella moció l’exalcalde del PSC Antoni Siurana recuperava l’alcaldia.

Oronich és independentista i ha estat implicat en l’acció de l’Assemblea Nacional Catalana, participant en presentacions de llibres i actes. A més a més, també ha presidit el Moviment Civil Onze de Setembre i la plataforma “Prohoms” de Catalunya de la Fundació Catalunya Estat, que promou la creació d’un estat català independent.

Promotor de l'Estat català

Creada el 2011, la fundació promou els estudis, treballs i accions de conscienciació per a l'assoliment de l'estat català. L’entitat es presenta com a eina al servei de l'anàlisi, el treball i la conscienciació de la societat civil i els polítics que la representen, perquè assumeixin l'independentisme com l'opció més vàlida i enriquidora per a Catalunya i la seva ciutadania.

La fundació es va presentar el 3 de febrer de 2011 a Barcelona. Està integrada per una vintena de patrons, alguns d'ells procedents d’altres entitats i àmbits independentistes, com ara exmembres del Cercle Català de Negocis. D’ençà de la seva creació, la Fundació Catalunya Estat ha fet presentacions arreu del territori català per explicar els beneficis econòmics, polítics i socials que suposaria la independència de Catalunya. Es dirigeix a entitats cívico-culturals, grups empresarials, sindicats i responsables de partits polítics.