L’espifiada diplomàtica del ministre d’Exteriors en funcions i cap de la diplomàcia europea electe, Josep Borrell, que va difondre informació confidencial de la consellera a l’exili Clara Ponsatí via twitter -tot i que després ho va esborrar- té dos clars damnificats, que han quedat en evidència, d’una banda Espanya i, de l’altra la nova Comissió Europea, liderada per l’alemanya Ursula Von der Leyden.

Així ho sosté el mitjà luxemburguès ‘Le Quotidien’, que es fa ressò de l’estirada d’orelles que va rebre divendres Borrell per part de la portaveu de la Comissió Europea, Mina Andreeva, que va haver de recordar-li de forma pública que "hi ha regles molt clares per al sistema d'informació Schengen. I esperem que tots els membres observin la seva lletra i esperit".

“L’error del ministre posa Espanya en un dilema”, apunta Le Quotidien, per afegir que també pot “entorpir la nova Comissió Europea a tres setmanes de la votació prevista al Parlament Europeu”, en referencia a que el dia 27 de novembre està fixada la votació per validar de forma definitiva la nova CE.

La ficada de pota del ministre en funcions se suma a una trajectòria polèmica esquitxada per casos de corrupció, la multa per Abengoa i xous com el que va fer durant una entrevista a una televisió alemanya.

Malgrat que Borrell ha aconseguit el vist-i-plau del Parlament Europeu per ser cap de la diplomàcia europea, a Europa ja s’adonen que potser no ha estat la millor elecció, cosa que pot dificultar la gestió de  Von der Leyden i deixa en entredit l’Estat espanyol, per haver-lo proposat.