Dur revés de l'Europol al govern espanyol. L'agència de la Unió Europea en matèria policial, l'Europol, va assegurar aquest dimarts que la participació dels Mossos d'Esquadra en l'organització "és un afer nacional" de l'Estat espanyol que cal resoldre "dins d'Espanya".

La portaveu de l'agència, Tine Hollevoet, es manifestava en aquest sentit després que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, posés en dubte una possible incorporació dels Mossos al cos al·legant que l'agència té “les seves pròpies normes” de funcionament. “Cal estar molt pendents del què la pròpia normativa i gestió d’Europol ens permet”, deia Soraya durant una visita a Subirats.

Des de l'Europol, en canvi, asseguren que "no els correspon a ells participar en aquest debat" i que és una decisió de les "autoritats nacionals espanyoles". La portaveu de l'agència policial europea també ha indicat que no li correspon "especular" sobre si la presència dels Mossos a l'Europol podria haver evitat els atacs.

Amb el reglament a la mà

El reglament de l'Europol permet explícitament en el seu article 7.5 els "contactes directes" amb els Mossos, sense necessitat de passar pel filtre del govern espanyol. Això sí, ha de ser el propi Estat qui autoritzi aquests "contactes directes entre les seves autoritats competents i l'Europol".

"La unitat nacional serà l'únic òrgan d'enllaç entre l'Europol i les autoritats competents dels estats membres. No obstant això, d'acord amb les condicions que determinin els Estats membres, inclosa la participació prèvia de la unitat nacional, els estats podran autoritzar contactes directes entre les seves autoritats competents i l'Europol", diu literalment la normativa.

L'Europol també requereix als estats que garanteixin una "cooperació i comunicació eficaç" amb tots els cossos policials competents, on s'inclouen els Mossos d'Esquadra.

Ara sí, ara no

En paral·lel a les declaracions de Sáenz de Santamaría, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, confirmava que la comissió per activar la presència dels Mossos a l'Europol es reunirà a principis de setembre tal com estava previst. En aquella trobada, s'haurien de posar en marxa els acords tancats a la Junta de Seguretat del passat 10 de juliol, entre els quals hi ha aquesta incorporació.

En un primer moment, Millo havia assegurat que els Mossos tindrien informació de l'Europol "de forma directa" a partir de setembre, ja que fins ara es fa a través de l'Estat. Vint-i-quatre hores després, però, afirmava que "no cal ampliar competències ni crear òrgans nous, sinó treballar junts i seguir les instruccions del jutge" i no concretava res sobre l'entrada de Mossos a l'Europol.

Aquest debat arriba després de les reiterades peticions del Govern en aquest sentit. De fet, la col·laboració Mossos-Europol, a dia d'avui, ja es du a terme però cal que "s'oficialitzi", com explicava el conseller d'Interior, Joaquim Forn, aquest dimarts al matí.