L'empresonament del vicepresident Oriol Junqueras i set consellers més, així com el dels activistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, és "inacceptable". Així s'han expressat eurodiputats de tots els grups al Parlament Europeu en declaracions a l'ACN, on han reclamat solucions "polítiques" per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. 

L'empresonament dels consellers i dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural no s'ha pogut debatre formalment a l'Eurocambra pel vet de populars i socialistes, però fins i tot a les files d'aquests dos grans partits hi ha eurodiputats que condemnen la decisió de la justícia espanyola i reclamen a l'Estat una nova estratègia. 

Solució política

Aquesta ha estat la contundència de l'exministre d'Agricultura d'Eslovènia i eurodiputat del PP europeu, Franc Bogovic, que ha titllat la decisió de la jutge Lamela d'"inacceptable". "Aquestes coses no haurien de passar, tampoc el que vam veure l'1 d'octubre", assegura Bogovic sobre els empresonaments i la violència policial el dia del referèndum. En el seu grup polític, molts altres declinen comentar davant dels micròfons però l'eslovè diu que ha parlat amb membres del seu partit per demanar "trobar una solució" i que s'obri "un diàleg raonable" entre Catalunya i Espanya. Fins i tot Santiago Fisas, del PP català, va mostrar-se partidari a que els consellers empresonats surtin "com abans millor" de la presó per poder fer campanya. 

"És necessari aturar aquest camí del no-diàleg", avisa Bogovic, reclamant que tant a Madrid com a Barcelona es mantingui "el cap fred" per "asseure's junts i trobar una solució que sigui diferent a la situació d'avui". Bogovic creu que el silenci de la Unió Europea amb la qüestió catalana es deu al fet que "molts països europeus tenen les seves pròpies Catalunyes". Amb tot, l'eslovè considera que la UE "hauria de ser més forta i dir 'pareu això, asseieu-vos a la taula'". "A vegades, si la gent no es vol asseure a la mateixa taula, necessiten algú que moderi, i en aquest cas, la UE, en la meva opinió, és la institució correcta", afirma. 

En tot cas, segons Bogovic, la solució passa perquè els catalans puguin decidir sobre el seu futur, com van fer els eslovens. "És necessari preguntar a la gent", diu, afirmant que "és inacceptable que en un país de la UE, que respecta les lleis democràtiques, no es pugui trobar el diàleg suficient per a una solució". 

"Desgràcia"

Ana Gomes, eurodiputada socialista de Portugal, és una de les veus més crítiques al PE amb les vulneracions de drets humans i, després d'anys de treballar com a diplomàtica, va entrar a l'Eurocambra, on va coincidir amb el conseller Raül Romeva. "Sóc amiga d'en Raül Romeva, vaig treballar amb ell en moltes coses. Recordo concretament que la nostra cooperació va ser fonamental per aconseguir fer el codi de conducta sobre l'exportació d'armes vinculant, perquè abans no ho era", recorda. 

Gomes - ACN

ACN (Ana Gomes)

Per Gomes, "és una desgràcia per Espanya" que s'hagin tancat líders polítics. "Espero que siguin alliberats aviat i que la qüestió s'arregli per la via negociadora i no per aquest tipus de mesures que desgracien el nom d'Espanya", afirma. Gomes, de fet, ja ha demanat a les autoritats espanyoles poder visitar Romeva a la presó d'Estremera. "Estic esperant l'autorització del ministeri de Justícia d'Espanya, a qui vaig dirigir la petició", cncreta. 

Diàleg

Al grup liberal a l'Eurocambra, conviuen l'eurodiputat del PDECAT Ramon Tremosa, UPyD, Ciutadans i el PNB. Tot i que parlamentaris espanyols del grup com Enrique Calvet han arribat fins i tot a demanar la il·legalització dels partits independentistes, entre els parlamentaris europeus la crida al diàleg és majoritària. Fins i tot el seu líder, Guy Verhofstadt, obertament contrari a la independència, va descriure com a "desproporcionada" la decisió de tancar els consellers. 

"L'empresonament no és una solució. Hem de trobar-ne una altra, el diàleg polític", afirma l'eurodiputat croat Ivan Jakovcic. "Els assumptes polítics només es poden resoldre amb diàleg polític, i per això convido a tothom, els demano, que parlin", destaca. "Parlar, parlar, parlar. Ni empresonaments, ni sang, res més, només diàleg", insisteix. 

Pel lituà Petras Austrevicius, que comparteix grup amb Jakovcic, la solució també és la mateixa. "Opino que els empresonaments i les amenaces no haurien de ser la solució", indica, lamentant que "hi hagi hagut mot poc diàleg". "Madrid i Barcelona necessitaven més diàleg, més intercanvis, i menys amenaces i empresonaments", defensa el lituà.

No és del segle XXI

El grup dels Verds/EFA a l'Eurocambra, on seien el vicepresident Junqueras i el conseller Romeva quan eren a Brussel·les, ha estat un dels que més ha condemnat obertament l'estratègia del govern espanyol per combatre l'independentisme. Els seus presidents, Ska Keller i Philippe Lamberts, han demanat reiteradament diàleg i també l'alliberament dels presos polítics, un posicionament que comparteixen els seus diputats. 

"No crec que tancar-los a la presó sigui gaire propi del segle XXI" ha dit l'estonià Indrek Tarand, que creu que cal apostar pel diàleg. "Em sap greu perquè hi ha persones que són a la presó per les seves activitats i visions polítiques", lamenta. 

Tarand - ACN

ACN (Indrek Tarand)

També ho condemna l'hongarès Tamás Meszerics. "És certament una mala idea, és un mal precedent i no crec que pugui contribuir, de cap manera, a trobar una solució raonable i política", assegura sobre els empresonaments.

Si no fos a la UE...

En el grup de l'Esquerra Unitària i Nòrdica, el suport més clar a la via negociada va venir del vicepresident de l'Eurocambra, Dimitris Papadimoulis, que també va expressar el seu suport per un referèndum pactat. 

"Tot això és inacceptable, si fos en un altre país i no a la Unió Europea, ja hi hauria hagut milers de resolucions d'urgència" per condemnar els empresonaments, assegura Marisa Matias, eurodiputada del grup de Portugal, i avisa "és molt greu per a la democràcia de la Unió Europea". 

Per Matias, l'empresonament del seu excompany d'escó Raül Romeva i la resta de consellers és "inacceptable". "Estem parlant de presos polítics, i no de polítics presos, que és molt diferent", afirma, assenyalant que si bé hi ha polítics corruptes al carrer, els consellers estan tancats per un "delicte d'opinió, per defensar un programa electoral amb el que es van presentar a les eleccions". 

Preocupats

El grup dels Conservadors i Reformistes Europeus, on s'integren els 'tories' britànics i l'N-VA flamenca, també han expressat la seva disconformitat amb l'empresonament de membres del govern català. De fet, van demanar un debat sobre la qüestió que PP i PSOE van rebutjar. Un dels seus eurodiputats, el flamenc Mark Demesmaeker, va assegurar que "tothom hauria d'estar preocupat" per la situació a Catalunya perquè estan en joc "principis fonamentals de la Unió Europea, valors democràtics i drets i llibertats civils". 

En un programa de la BBC, el britànic David Hannan també va descriure com "impensable" la situació que s'està vivint a Catalunya. Hannan va demanar als britànics que imaginessin que l’exprimer ministre del Regne Unit, David Cameron, no hagués discutit amb els escocesos la pregunta i els termes del referèndum sinó que hagués “arrestat” a Alex Salmond. “Imagineu que la policia hagués sigut enviada per interrompre en els col·legis electorals”, va afegir.