El règim penitenciari és estricte i té un escrupolós reglament de comunicacions amb l'exterior. El vicepresident, Oriol Junqueras, i els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carles Mundó, Joaquim Forn, Dolors Bassa i Meritxell Borràs tenen visites setmanals a les presons madrilenyes on estan internats, Estremera i Alcalá-Meco, però les han de fer a través d'un vidre. Les trobades familiars només estan permeses cada tres mesos.

La presó d'Estremera, on hi ha Junqueras i els cinc consellers, disposa de sales de visites per a diferents funcions. A banda de les cabines per a les visites setmanals, hi ha les sales per a les trobades infantils, algunes d'elles fins i tot amb jocs, i les habitacions per als vis a vis, que estan permesos només un cop al mes.

En aquest context, els consellers, que aquest cap de setmana van rebre les primeres visites de familiars i dels amics més íntims, van fer les primeres trobades a través del vidre. Les famílies sí que van tenir contacte amb ells. Però en el cas que decideixin portar-hi els fills, només podran estar amb ells durant 3 hores i mitja cada tres mesos.

S'espera una estada llarga a la presó. No hi ha terminis establerts. Tot just ara s'han presentat els primers recursos per poder deixar inhàbil la querella i aconseguir la llibertat, però en el cas dels Jordis, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, els presidents de l'ANC i Òmnium, 21 dies després d'estar entre reixes, el tribunal penal de l'Audiència Nacional l'ha desestimat.

La vida a la presó

A diferència dels Jordis, els consellers estan junts i per parelles en cel·les. El vicepresident, Oriol Junqueres, està amb el conseller de Justícia, Carles Mundó, al mòdul 7 d'Estremera. Jordi Turull i Josep Rull estan junts al mòdul 4. I Joaquim Forn comparteix cel·la amb Raül Romeva al mòdul 3. Estan en mòduls separats i amb l'única perspectiva de veure's tots dimecres, que és quan hi ha missa i els reclusos de tots els mòduls es troben. Els mòduls 7 i 4 són mòduls de respecte, on els reclusos gestionen les normes de convivència. Al mòdul 3 hi ha presos que per primer cop ingressen a la presó i no tenen antecedents.

Els qui els han visitat expliquen que tenen bona relació amb la resta de reclusos.

Les conselleres Meritxell Borràs i Dolors Bassa comparteixen cel·la al mòdul de respecte de la presó de dones d'Alcalá Meco, a Alcalá de Henares.

Al marge de les comunicacions i les cartes que els puguin arribar, no tenen cap contacte amb l'exterior. Per això han decidit comprar-se una de les televisions que hi ha a la presó.

També fan passar les hores amb les activitats que hi ha dins el centre. Entre jocs i tallers. Com ara ping-pong, classes de francès o ceràmica, com és el cas de les conselleres Bassa i Borràs, que també van al gimnàs de la presó de dones Alcalá Meco, un centre de 34 anys, construït el 1983 amb més de 600 cel·les a 5 km de la ciutat de Madrid. 

Estremera, en canvi, és un dels centres més moderns d'Europa. La presó es va construir el 2008. Junqueras i els consellers estan en cel·les de 12 metres quadrats en mòduls on els presos no són conflictius.

La rutina

La vida a la presó comença a les 8 del matí. Després de l'esmorzar es fan diferents activitats. Tant als tallers com al poliesportiu i a la biblioteca.

A les 14h se serveix el dinar i a les 16.30h els fan sortir al pati. A les 20h hi ha el sopar i després els reclusos tornen a la cel·la.

Tots els presos tenen una targeta per fer compres a la presó. És el peculi. Els familiars poden ingressar-hi diners fins als 100 euros. Amb aquests diners poden comprar a l'economat i adquirir la televisió.

Cada reclús té un joc de llençols i coberts per als tres àpats del dia.

Els interns tenen 10 trucades a la setmana, de cinc minuts cada una. Però només poden trucar a 10 números que prèviament s'hagin indentificat i registrat. 

Al marge de les trucades, tenen 40 minuts a la setmana de visites, dissabte i diumenge, a les cabines. Entre una i tres hores per al vis a vis íntim que és un cop al mes. I entre 3 hores i mitja i 4 hores per al vis a vis familiar i de convivència, amb els fills menors de 10 anys.