Els eurodiputats d’ERC, Jordi Solé i Josep Maria Terricabras, i el del PDeCAT, Ramon Tremosa, han denunciat aquest dijous en un article a The Guardian l'esperit de “venjança” de l’Estat espanyol contra els independentistes. Tot i això, asseguren que aquesta actitud “agressiva” i aquest intent “inconstitucional d'aixafar els independentistes" serà “contraproduent”.

En un article publicat pel rotatiu britànic aquest migdia, els eurodiputats repassen els últims esdeveniments del procés sobiranista, des de la declaració d'independència i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució fins a les citacions dels consellers davant l’Audiència Nacional. Tot i que a l’hora de publicar aquest article no es tenia constància de la decisió del jutge sobre el vicepresident Oriol Junqueras i els consellers que han anat a declarar, els eurodiputats consideren els tribunals espanyols “altament polititzats”.

En aquest sentit, recorden la presó provisional dictada pels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i asseguren que és “irrefutable” que els dos líders van intentar dissoldre la manifestació “espontània” del 20-S per la detenció de 14 càrrecs del Govern. Per tant, asseguren que “és comprensible que hi hagi un dubte més que raonable sobre l'equitat dels tribunals espanyols altament polititzats”.

Pel que fa a les eleccions del 21-D, asseguren que el moviment independentista ha acceptat participar en aquestes eleccions perquè “sempre defensarà l'ús d'urnes i ara seran les urnes que defensaran la nostra nova República catalana”. A més, creuen que aquesta “estratègia de venjança és no només ineficaç sinó totalment contraproduent” i asseguren que reforça el moviment independentista de cara a les noves eleccions.