Una quinzena d'eurodiputats han posat aquest dijous en coneixement de la Comissió Europea els correus dels jutges espanyols contra els independentistes i els han demanat que ho investiguin. Entre els signants s'hi troben els catalans Jordi Solé i Josep Maria Terricabras (ERC) així com Ramon Tremosa (PDeCAT), però també diputats de Bèlgica, Eslovènia, Portugal, Regne Unit, Irlanda o Itàlia. 

En el seu escrit, on enllacen les notícies sobre els correus dels jutges, els eurodiputats pregunten a la Comissió Europea si pensen obrir una investigació sobre aquests fets. A més, qüestionen de quina manera "la comissió pot explicar com aquestes converses entre els jutges espanyols poden ser compatibles amb la independència judicial i amb el respecte a l'estat de dret" i també "si la imparcialitat està garantida als judicis" del cas 1-O.

La demanda a la Comissió s’ha fet mitjançant una pregunta escrita i enviada a la comissària de Justícia, Věra Jourová. En aquesta pregunta els eurodiputats informen a Jourová dels insults de "colpistes", "nazis", "germen" o "virus" que apareixen contra l'independentisme i els seus dirigents en un fòrum de jutges i li recorden que “atempten contra els principis de l’estat de dret i de la independència judicial, violant l’article 47 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea”.

A més, els eurodiputats recorden que la “Comissió és la guardiana dels Tractats” i que quan "Hongria o Polònia atempten contra aquests principis", du a terme accions per "protegir l'Estat de Dret". 

Entre els signants hi ha, a més de Tremosa, Solé i Terricabras: Bart Staes (Bèlgica), Mark Demesmaeker (Bèlgica), Izaskun Bilbao (País Basc - Espanya), Ivo Vajgl (Eslovènia), Ana Miranda (Galícia - Espanya),  Lidia Serna (Galícia - Espanya), Antonio Marinho Pinto (Portugal), Martina Anderson (Regne Unit), Liadh Ni Riada (Irlanda), Lynn Boylan (Irlanda), Matt Carthy (Irlanda), Eleonora Forenza (Itàlia).