Una quinzena d'eurodiputats han posat aquest dijous en coneixement de la Comissió Europea els correus dels jutges espanyols contra els independentistes i els han demanat que ho investiguin. Entre els signants s'hi troben els catalans Jordi Solé i Josep Maria Terricabras (ERC) així com Ramon Tremosa (PDeCAT), però també diputats de Bèlgica, Eslovènia, Portugal, Regne Unit, Irlanda o Itàlia. 

En el seu escrit, on enllacen les notícies sobre els correus dels jutges, els eurodiputats pregunten a la Comissió Europea si pensen obrir una investigació sobre aquests fets. A més, qüestionen de quina manera "la comissió pot explicar com aquestes converses entre els jutges espanyols poden ser compatibles amb la independència judicial i amb el respecte a l'estat de dret" i també "si la imparcialitat està garantida als judicis" del cas 1-O.

La demanda a la Comissió s’ha fet mitjançant una pregunta escrita i enviada a la comissària de Justícia, Věra Jourová. En aquesta pregunta els eurodiputats informen a Jourová dels insults de "colpistes", "nazis", "germen" o "virus" que apareixen contra l'independentisme i els seus dirigents en un fòrum de jutges i li recorden que “atempten contra els principis de l’estat de dret i de la independència judicial, violant l’article 47 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea”.

A més, els eurodiputats recorden que la “Comissió és la guardiana dels Tractats” i que quan "Hongria o Polònia atempten contra aquests principis", du a terme accions per "protegir l'Estat de Dret". 

Entre els signants hi ha, a més de Tremosa, Solé i Terricabras: Bart Staes (Bèlgica), Mark Demesmaeker (Bèlgica), Izaskun Bilbao (País Basc - Espanya), Ivo Vajgl (Eslovènia), Ana Miranda (Galícia - Espanya),  Lidia Serna (Galícia - Espanya), Antonio Marinho Pinto (Portugal), Martina Anderson (Regne Unit), Liadh Ni Riada (Irlanda), Lynn Boylan (Irlanda), Matt Carthy (Irlanda), Eleonora Forenza (Itàlia).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat