Una trentena d'eurodiputats de fins a 10 països diferents han reclamat per carta al ministre de Transport, José Luis Ábalos, que imiti Catalunya i desplegui la regulació del preu del lloguer en la nova Llei d'Habitatge. "Observem el cas de Catalunya, on aquesta mesura ja està generant un impacte positiu en la reducció dels preus dels lloguers", apunten.

Els europarlamentaris, que donen el seu suport a Podemos en les seves demandes al seu soci de govern, expressen el seu temor que, malgrat que la mesura està dins de l'acord de coalició assolit entre PSOE i Unidas Podemos, aquesta sigui finalment "abandonada". 

Entre els signants es troben eurodiputats de l'Esquerra europea (GUE) i dels Verds/AL. Els representants espanyols que subscriuen la carta són Sira Rego i Manu Pineda (IU), Eugenia Rodríguez Palop i Idoia Villanueva (Podemos), Ernest Urtasun (Catalunya en Comú), així com Diana Riba i Jordi Solé (ERC).

Dades alarmants

A la missiva, els europarlamentaris expressen que Espanya té una de les ràtios de "sobrecàrrega de lloguer més altes d'Europa", mentre que el 36,1% dels llogaters dediquen més del 40% dels seus ingressos a pagar el cost de l'habitatge i els subministraments bàsics, i uns dos milions de llogaters "estan en risc de pobresa i exclusió social. A més, relaten que el 2020 el nombre de desnonaments va pujar fins als 29.406 casos, malgrat les mesures dirigides a pal·liar l'impacte de la pandèmia.

En aquest context, traslladen al ministre la resolució del Parlament Europeu del 21 de gener de 2021 sobre l'accés a un habitatge digne i assequible, aprovat per una "àmplia majoria" del ple de l'Eurocambra i que destaca que l'habitatge és un "dret fonamental".

Hi sumen, a més, la petició expressa als Estats membres d'establir "disposicions legals, incloses normes clares, sobre el lloguer per protegir els drets dels llogaters i hipotecats", així com l'avís de la falta de regulació del mercat immobiliari "per garantir l'accés a un habitatge assequible i adequat per a tothom".

Els eurodiputats també insten Espanya a desenvolupar un parc d'habitatge públic per tal d'augmentar l'oferta i que el preu baixi. "Tanmateix, costarà algunes dècades tenir un sistema públic d'habitatge que pugui solucionar aquest problema gegantí", adverteixen.