Fins a 34 eurodiputats, de diversos països, han denunciat a la Comissió Europea (CE) que la llibertat d'expressió a l'estat espanyol es troba "sota amenaça". La sentencia de condemna de tres anys i mig de presó per al raper José Miguel Arenas Beltrán, conegut com a 'Valtonyc', la censura d'una obra d'art sobre els presos polítics a la fira ARCO de Madrid, o també el segrest per part d’un tribunal de Madrid del llibre sobre el narcotràfic a Galícia, Fariña, han motivat que aquesta trentena d'eurodiputats hagin decidit portar aquests casos a la CE.

Els diputats expressen la seva preocupació per aquests fets, que consideren vulneracions de la llibertat d’expressió. 

Per aquest motiu, han firmat una pregunta escrita a la Comissió Europea (CE) en què se li demana si creu que la Llei 4/2015, anomenada Llei de Protecció de Seguretat Ciutadana, i coneguda com a Llei Mordassa, i el Codi Penal espanyol, no estan en contradicció amb els articles 11 ("tota persona té dret a la llibertat d'expressió") i 12 ("dret a la llibertat de reunió pacífica i a la llibertat d'associació en tots els nivells") de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

Així mateix, també recorden que el Tribunal Europeu dels Drets Humans va dictaminar contra l’article 490 del Codi Penal espanyol, que protegeix determinades institucions contra l’ofensa pública, perquè considera que aquestes disposicions no estan alineades amb l'article 10 de la Convenció Europea de Drets Humans. Encara avui, aquests articles romanen sense modificacions i han estat la base jurídica d'aquestes sentències recents.

Els diputats expressen la seva preocupació per aquests fets, que consideren vulneracions de la llibertat d’expressió. 

 Els impulsors de la iniciativa han estat Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé (ERC), que han comptat amb el suport d'Ernest Urtasun (ICV) i Ramon Tremosa (PDECat) i d'una trenta eurodiputats més dels Verds i de l'Esquerra Unitària.