L'eurodiputada francesa ecologista Michèle Rivasi espera que el Tribunal Suprem permeti a l'eurodiputat Oriol Junqueras, amb qui va treballar durant la legislatura 2009-2014, anar aquest dilluns vinent al ple de l'Eurocambra a Estrasburg.

"Espanya és part de la Unió Europea i ha de respectar la jurisdicció del Tribunal de Justícia de la UE", avisa en declaracions a l'ACN. Rivasi considera que la decisió del TJUE obliga les autoritats espanyoles a alliberar Junqueras perquè pugui assumir el mandat. Si no ho fan, Rivasi alerta que la Comissió Europea hauria d'obrir expedient a Espanya per "no respectar la llei i la jurisdicció europea".

L'executiu europeu inicia procediments d'infracció quan considera que un estat membre no compleix amb la legislació europea. Un procés administratiu que pot acabar als tribunals en última instància.

"Si el jutge espanyol es nega a treure'l de la presó, voldrà dir que no hi ha respecte per la jerarquia judicial europea", avisa Rivasi.

En aquest sentit, la francesa defensa que els eurodiputats haurien de denunciar aquesta situació davant la CE i reivindicar que "es respecti la jurisdicció europea".

L'ecologista, que va compartir grup parlamentari amb Junqueras, recorda la "bona relació" que va mantenir amb el líder d'ERC i assegura que està "molt contenta" de la decisió del TJUE que el reconeix com a eurodiputat.

De moment, l'Eurocambra considera Junqueras com a membre en espera de la decisió del Suprem. També reconeix els electes de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats. La institució té previst prendre nota oficialment de la incorporació de tots tres en el pròxim ple a Estrasburg.

El Sinn Féin reclama la llibertat de Junqueras

L'eurodiputat del Sinn Féin Matt Carthy també ha reclamat l'alliberament de Junqueras per poder ocupar el seu escó dilluns.

"Un estat membre està mantenint captiu un eurodiputat i això va en contra dels principis democràtics de la UE i s'ha de resoldre aviat", ha denunciat en declaracions a l'ACN. Per això, Carthy exigeix a Espanya que "respecti l'estat de dret i la democràcia" i permeti a Junqueras anar a Estrasburg.

Eurodiputat Sinn Féin. Matt Carthy   ACN

Matt Carthy / ACN

Per ara, Carthy celebra que "almenys" s'hagi resolt la situació de Comín i Puigdemont, amb els quals va mantenir una trobada dimecres a l'Eurocambra.

Carthy defensa que la decisió del TJUE i, posteriorment, de l'Eurocambra, és la "correcta", però lamenta que hauria d'haver passat "fa mesos".

"Estic content que la voluntat del poble català s'hagi reivindicat perquè van ser els seus ciutadans els qui van escollir aquests tres eurodiputats", afirma.