El Parlament Europeu ha decidit reconèixer com a eurodiputat Oriol Junqueras tot i la resolució de la Junta Electoral Central. En un comunicat emés aquest dilluns, el Parlament Europeu ha informat que en la sessió del proper 13 de gener espera que Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín prenguin possessió del seu escó com a europarlamentaris. 

"Seguint la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del passat 19 de desembre del 2019, durant la sessió plenària del 13 de gener del 2020, el Parlament Europeu prendrà acta de l'elecció com a diputats europeus de Toni Comín, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont", indica el breu comunicat. 

 

La notícia arriba tres dies després que la JEC decidís treure a Junqueras l'escó com a eurodiputat i assegurés que perdia la condició de diputat del Parlament Europeu, anul·lant el seu mandat i els seus efectes. 

De la mateixa manera, la JEC arribava a la conclusió, per vuit vots a cinc, que el dirigent d'ERC no podia sortir de la presó per anar a Brussel·les. A més, demanava a ERC que procedís a cobrir la vacant que deixava Junqueras.

La sentència del TJUE

El passat 19 de desembre, el Tribunal de Justícia de la UE va sentenciar que Junqueras tenia immunitat des del moment en què va ser proclamat càrrec electe al Parlament Europeu el 13 de juny, quan la Junta Electoral va proclamar oficials els resultats electorals, i hauria hagut de sortir de la presó per anar a Brussel·les a prendre possessió del càrrec.

En una vista on es van llegir diverses sentències, des de Luxemburg, el TJUE també va dir que si el Tribunal Suprem creia que s'havia de mantenir a la presó ho havia de dir al Parlament Europeu i demanar la suspensió de la seva immunitat.

La Comissió Europea

L'anunci del Parlament Europeu s'ha produït poc després que la Comissió Europea hagi preferit no comentar la decisió de la JEC. Si més no, el portaveu de Justícia de l'executiu comunitari, Christian Wigand, ha reiterat la posició que Brussel·les ja va expressar el dia 19 de desembre, quan el TJUE es va pronunciar sobre l'abast de la immunitat del líder independentista.

"Correspon ara al Tribunal Suprem i al Parlament Europeu analitzar les conseqüències de la sentència. Entenem que ara per ara això està en marxa, per la qual cosa no comentem els detalls d'aquest procés. Sobre la posició que ha adoptat la JEC, el procés està en marxa i correspon al Tribunal Suprem avançar", ha assenyalat.