Després d'una hora i quart per al procediment telemàtic, el Parlament Europeu ha tancat a un quart de vuit la votació del suplicatori dels eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. El resultat no se sabrà fins demà, tret que hi hagi alguna filtració. Això no obstant, l'habitual tendència dels estats de la UE a protegir-se entre ells quan es tracta d'afers interns i el pes de PP i PSOE als grups popular i socialista a l'Eurocambra atorguen unes possibilitats mínimes a una victòria dels independentistes.

Els suports que malgrat tot aconsegueixin els eurodiputats de Junts es podrà convertir en un bon termòmetre sobre l'efecte que ha aconseguit la denúncia que han desplegat a l'Eurocambra contra la repressió del govern espanyol. La votació al Comitè d'Afers Jurídics, on es va debatre i aprovar a porta tancada l'informe a favor del suplicatori, va fer evident que el parer no és unànim dins dels grups majoritaris de la Cambra. 

Durant la darrera setmana, Puigdemont ha protagonitzat una marató d'entrevistes per mitjans de tota Europa per advertir sobre el dilema que aquesta votació planteja a la democràcia europea. "La votació d'avui és sobre quins valors defensem, quina idea de la democràcia tenim, quin futur volem construir a Europa", ha advertit abans de començar el ple en una piulada.

Nous suports

Després que els darrers dies el grup de l'Esquerra Unitària Europea i Els Verds havien deixat clar la seva oposició al suplicatori, aquest matí han estat el PNB i els eurodiputats de Podemos -que de fet forma part del grup de les esquerres- els que s'ha posicionant públicament en contra d'aixecar la immunitat dels diputats de Junts.

Podemos discrepa amb aquest vot a l'Eurocambra amb els seus socis de govern a Madrid sobre l'estratègia pel que fa Catalunya. "A Catalunya hi ha un conflicte polític que requereix de política, no de judicialització", ha advertit l'eurodiputat morat Miguel Urbán.

Parlamento Europeo Puigdemont suplicatorio cedida

Eurodiputats de diferents grups que s'han pronunciat contra el suplicatori s'han fotografiat amb Puigdemont, Ponsatí i Comín després de la votació

De fet, la copresidenta del grup de les esquerres al Parlament Europeu, Manon Aubry, ha insistit en el suport als eurodiputats catalans en un vídeo enregistrat des del tren amb què es dirigia a l'Eurocambra i on s'ha trobar aquesta tarda amb Comín. "L'organització d'un referèndum no és un crim", assegura Aubry en el tuit amb què comparteix el vídeo.

Suport socialista

També dins de les files socialistes s'han aixecat veus en contra del suplicatori de manera pública. Si la setmana passada va anunciar el vot en contra el suplicatori l'exprimer ministre de Malta i eurodiputat del grup socialista, Alfred Sant, avui ha estat l'eurodiputada belga d'aquesta grup Kathleen Van Brempt qui ha anunciat el vot en contra. La parlamentària belga ha argumentat la seva preocupació davant la polarització de debat polític a Espanya i la vulneració de drets.

També el partit Nieuw-Vlaamse Alliantie ha anunciat a través de la seva eurodiputada Assita Kanko el no al suplicatori, assegurant que mai contribuirà a enviar Puigdemont i els seus companys de Junts a la presó.

Reunió del ministre espanyol

El mateix dia que l'Eurocambra ha votat sobre el suplicatori, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, s'ha reunit per via telemàtica amb el seu homòleg belga, Vicent Van Quickenborne, per "aprofundir en les relacions bilaterals", segons ha fet saber el ministeri a través d'una nota. De fet, Campo ha presentat a Van Quickenborne la nova magistrada que farà d'enllaç davant de les autoritats belgues, la fiscal Paloma Conde-Pumpido.

La reunió es produeix en un moment en que el sistema judicial belga s'ha convertit en una barrera per a les euroordres contra els polítics independentistes. Més encara després que el Tribunal d'Apel·lacions de Brussel·les va rebutjar l'extradició de Lluís Puig, la qual cosa fa preveure que també les noves euroordres que s'intentaria executar un cop aixecada la immunitat dels tres eurodiputats podrien topar contra la mateixa barrera.

Davant d'aquesta situació, el jutge instructor, Pablo Llarena, ha presentat una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea en relació al fre a les seves euroordres, la qual cosa ha fet que també la defensa dels tres eurodiputats hagi presentat un paquet de qüestions sobre el tema.

 

A la imatge principal, Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí en una imatge d'arxiu al Parlament Europeu / Efe