Primeres esquerdes al grup socialista europeu, que està presidit per la dirigent del PSOE Iratxe García Pérez, amb europarlamentaris que volen votar contra la retirada de la immunitat de Carles Puigdemont. Tot i que els eurodiputats tenen llibertat de vot, és evident que PSOE, PP, Cs i Vox estan fent una forta pressió en els seus grups, amb una estratègia unitària, per aconseguir que prosperi el suplicatori. Però aquests esforços no acaben de consolidar-se i se'ls estan colant posicionaments en contra.

L'exprimer ministre de Malta i actualment eurodiputat socialista Alfred Sant ha anunciat que dilluns votarà en contra del suplicatori contra Puigdemont, Comín i Ponsatí perquè considera que si prospera la retirada de la immunitat dels tres polítics catalans "serà un escàndol".

"Si la setmana vinent, el ple del Parlament Europeu vota a favor d'eliminar la immunitat dels eurodiputats catalans, serà un escàndol. Van ser elegits democràticament pel poble, i aquests eurodiputats han estat considerats “culpables” de mobilitzar-se pacíficament dins de paràmetres polítics acceptats a la resta de la UE democràtica", ha indicat.

Sant s'ha mostrat taxatiu. "Es pot estar en desacord amb les seves posicions i les seves tàctiques, però afirmar que van cometre un delicte per organitzar un motí a traïció, només es pot justificar en termes de legislació feixista franquista", apunta.

"Si el Parlament Europeu acaba adoptant aquesta posició i retira la immunitat als diputats catalans, contradirà i ridiculitzarà totalment la postura que el Parlament adopta repetidament per predicar la democràcia, els drets humans i l'estat de dret als altres", argumenta.

Mentrestant, una llista de 52 exeurodiputats de pes, representant diferents partits i ideologies, i completament transversal, han signat una carta conjunta per instar a la Unió Europea que aturi tot el procés per aixecar la immunitat dels exiliats independentistes parlamentaris. En un reclam conjunt, demanen als legisladors d'aquest òrgan que no votin a favor de l'informe presentat per la comissió d'Afers Jurídics que va en contra de Puigdemont, Comín i Ponsatí.

En tota una declaració d'intencions, l'escrit comença amb una advertència: "Els polítics catalans van fugir a Bèlgica a finals del 2017 per evitar acusacions pel referèndum sobre la independència catalana. Podrien arribar a ser condemnats a 25 anys de presó". I recorden que la votació serà el pròxim 8 de març. La llista dels signants és àmplia. Entre ells hi ha Daniel Cohn-Bendit, líder de la revolta estudiantil del maig del 1968, exeurodiputat per Alemanya i França i pioner en la política europea transnacional.