El Parlament Europeu vota aquest dilluns la proposta per aixecar la immunitat als eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Més d'un any després que el Tribunal Suprem reclamés la retirada de la protecció parlamentària per reactivar les euroordres que pesen sobre ells pel cas de l'1-O, el ple de l'Eurocambra prendrà finalment la seva decisió aquesta setmana.  

 

Amb motiu d'aquesta votació que se celebra avui, l'eurodiputada del PNB Izaskun Bilbao ha compartit un vídeo a Twitter on explica per què la seva formació votarà no a retirar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí.

"Diàleg i democràcia"

A les imatges, es pot veure l'eurodiputada dient que votarà no perquè "Catalunya viu un problema polític que s'ha de resoldre amb diàleg i democràcia". Bilbao subratlla que les "solucions penals" no són la resposta.

"El Parlament Europeu, després de la inqualificable actuació policial de l'1 d'octubre del 2017, ho va deixar clar: sense llei res és possible, però només amb la llei no es resolen aquests problemes", ha apuntat l'eurodiputada.

eurodiputada PNV Izaskun Bilbao Europa Press

L'eurodiputada del PNV, Izaskun Bilbao / Europa Press

"Receptes penals dubtosament legals"

En la mateixa línia, la dirigent del PNB ha apuntat que "les receptes penals que s'han aplicat fins al moment, a més de ser dubtosament legals, han fet més gran la bretxa entre les dues posicions en conflicte". D'altra banda, ha matisat que "alguns dels jutges que han liderat aquestes actuacions, ja han sigut condemnats a Estrasburg per parcialitat i per protagonitzar judicis injustos contra representants polítics". 

Finalment, Izaskun Bilbao sentencia que "no hi ha garantia que els tres afectats tinguin un judici just. Aquesta causa penal no té sentit".

La votació electrònica sobre la immunitat dels dirigents independentistes es farà cap a les 18.30 h de dilluns, però la cambra no anunciarà els resultats oficials fins dimarts a les 9 h del matí. Veient que previsiblement perdran la immunitat, els tres independentistes ja tenen els ulls posats en la batalla judicial per les euroordres, però també en la impugnació de la gestió del suplicatori a l'Eurocambra.

A més, Puigdemont, Comín i Ponsatí també hauran d'estar pendents segurament de l'intent del Tribunal Suprem de qüestionar el rebuig de Bèlgica a l'extradició de l'exconseller Lluís Puig. El magistrat Pablo Llarena ja ha expressat la seva voluntat d'enviar una o diverses preguntes prejudicials al respecte al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, un fet que es podria produir també aquesta setmana, segons apunten fonts de la defensa de JxCat.

Foto principal: Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín en una roda de premsa des del Parlament Europeu / EFE