El ministre de Justícia espanyol, Juan Carlos Campo, ha mantingut aquest dilluns una reunió telemàtica amb el seu homòleg belga, Vicent Van Quickenborne, per "aprofundir les relacions bilaterals" i presentar-li la nova Magistrada d'Enllaç davant les autoritats belgues, la fiscal Paloma Conde-Pumpido García.

Segons una nota del Ministeri de Justícia, els Magistrats d'Enllaç tenen com a missió "promoure i facilitar la cooperació judicial entre Espanya" i Bèlgica i donar suport a les autoritats judicials competents "en la redacció i execució de peticions d'auxili o reconeixement mutu", així com intercanviar informació amb les autoritats del país de destinació sobre "qüestions que es puguin plantejar en l'exercici de les seves funcions".

Durant la reunió d'aquest dilluns Campo ha presentat al seu homòleg belga la Magistrada d'Enllaç, que ocupa un càrrec creat el passat mes de desembre per "reforçar la cooperació jurídica" davant les autoritats competents i millorar el coneixement dels respectius sistemes jurídics.

Conde-Pumpido va ser elegida per unanimitat per un comitè de selecció format per la directora general de Cooperació Jurídica Internacional i Drets Humans, un vocal del Consell General del Poder Judicial i una Fiscal de sala designada per la Fiscalia General de l'Estat.

La trobada ha tingut lloc coincidint amb la votació del suplicatori del Tribunal Suprem al Parlament Europeu perquè aixequi la immunitat parlamentària al president Carles Puigdemont i a Toni Comín i Clara Ponsatí. Si el Parlament Europeu accepta la petició els seus casos tornaran a quedar en mans de la justícia belga, que ja va denegar l'extradició de Lluís Puig. Paral·lelament el jutge Pablo Llarena prepara una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la UE perquè es posicioni sobre aquesta decisió de la justícia belga i delimiti els casos en què es pot negar una extradició.

Sobre la votació del seu suplicatori, Puigdemont, ha assegurat que la vot per retirar-li la immunitat no és "només" sobre ells tres, sinó sobre "la idea de democràcia" que té la UE. "La votació d'avui és sobre quins valors defensem, quina idea de democràcia tenim, i quin futur volem construir a Europa", ha afirmat Puigdemont en una piulada. Els eurodiputats han de votar sobre el suplicatori aquesta tarda. El resultat està previst per dimarts al matí.