A menys d'una setmana perquè comenci el judici contra Eulàlia Reguant al Tribunal Suprem per negar-se a contestar les preguntes de Vox durant el judici de l'1 d'octubre, la diputada i una de les cares més conegudes de la CUP assegura que no te cap mena d'esperança de sortir-ne absolta, "no passarà". Aquest judici interromprà el debat de política general que té lloc al Parlament de Catalunya la setmana vinent i Reguant s'ha mostrat ferma en la decisió que va prendre el 2019, quan Vox va ser acusació particular en el judici fet que segons Reguant, feia que tot el Tribunal mirés cap a la dreta.

Segons Reguant, aquest acte de desobediència civil ha servit, tres anys després, per posar sobre la taula la gran anomalia que es va viure en el judici, tot i que reconeix que "una única acció de desobediència civil", com la seva i la d'Antonio Baños, no sol servir per modificar les condicions que un vol. Amb tot, en una entrevista a La 2, Reguant assegura que no es van sentir sols i que des del primer moment eren conscients de les possibles repercussions dels seus actes: "Sempre he dit que assumiré les conseqüències de desobeir".

Similituds amb el cas d'Alberto Rodríguez 

Reguant, per qui demanen 4 mesos de presó i la inhabilitació, ha comparat el seu cas amb el del diputat del Congrés per Unidas Podemos, Alberto Rodríguez, que va ser condemnat per una baralla amb la policia i a qui Meritxell Batet va retirar-li l'escó, tot i que com Reguant, se'l va inhabilitar pel sufragi passiu. Per això, l'encara diputada de la CUP demana esperar a veure què posa exactament la sentència, per saber si queda inhabilitada per exercir un càrrec públic o per ser escollida. Ara mateix, Rodríguez es troba esperant la decisió del Tribunal Constitucional sobre la seva situació al Congrés, on el partit no l'ha substituït i el seu escó està buit. 

Sigui com sigui, Reguant ha descartat que la seva situació judicial hagi evitat que es presenti com a alcaldable de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona, on finalment l'escollida ha estat la també diputada Basha Changuerra. Reguant, que va ser regidora del consistori barceloní ha assegurat que quan s'acabi aquesta legislatura s'acabarà la seva etapa com a càrrec electe, tot i que ha assegurat que seguirà fent política fora de les institucions.

Els pressupostos, sense la CUP 

El judici de Reguant coincideix amb la celebració del debat de política general al Parlament de Catalunya. En aquest sentit, la diputada cupaire ha volgut allunyar aquests plens de la qüestió de confiança a mitja legislatura que van pactar amb Pere Aragonès per investir-lo president i que ara el republicà rebutja. "Aquesta legislatura va començar amb unes aliances i ha anat continuant amb unes altres. Per explicar-ho bé i deixar clar amb qui vol avançar, crec que és sa que el president se sotmeti a una qüestió de confiança. El Govern ha d'explicar moltes coses", ha reflexionat. A més, Reguant ha reconegut que el president els ha decebut, ja que esperaven poder avançar a partir d'un acord de mínims.

Un dels altres grans temes que s'haurà de debatre d'aquí a finals d'any és l'aprovació dels pressupostos, que és complicat que compti amb el suport de la CUP, com ja va passar ara fa un any. Finalment, els comptes es van aprovar amb el sí dels comuns, quelcom que es podria repetir aquest any, ja que Reguant diu que del 0 al 10, les possibilitats de sumar-se al pacte se situen al 1, ja que "no hi ha cap senyal que mostri un canvi de política per part del Govern".