L'actual diputada de la CUP al Parlament, Basha Changuerra, ja és la candidata oficial dels anticapitalistes a l'alcaldia de Barcelona, després que hagi estat escollida aquest diumenge al vespre en assemblea i proclamada aquest dilluns en un acte públic al Centre Cultural La Farinera del Clot. En els últims dies, Changue ja s'havia posicionat com a aposta preferida del partit per a poder tornar a l'Ajuntament de Barcelona, una institució de la qual van quedar fora en les últimes eleccions municipals del 2019. En el seu discurs ha defensat un nou model de ciutat basat en el decreixement del turisme.

Veïna de Nou Barris, de trenta-set anys i filla de la immigració: té ascendència guineana i cordovesa. Des de fa tres anys combina l’activisme amb una trajectòria política institucional intensa. De fet, ja va ser regidora a l’Ajuntament de Moià, ciutat on va viure durant una dècada, entre el 2019 i el 2021 per la candidatura local de la CUP. Va deixar aquest càrrec quan va entrar com a diputada al Parlament de Catalunya. En paral·lel, va impulsar l’organització cooperativa afrofeminista AfroFem Koop i també és membre de la Comunitat Negra, Africana i Afrodescendent de Catalunya (CNAACAT). A la cambra catalana centra la seva activitat en qüestions de racisme institucional i igualtat de gènere. Ha liderat iniciatives com la reforma de la llei contra la LGTBIfòbia per a prohibir les “teràpies" que pretenen convertir en heterosexuals les persones del col·lectiu. Els anticapitalistes volen aprofitar la seva projecció com a diputada.

La candidata ha estat presentada oficialment aquest dilluns i ha donat per fet que la CUP tornarà a l’Ajuntament de Barcelona. “La CUP hi torna perquè cal frenar el continuïsme de les polítiques de la marca Barcelona, que ha expulsat les veïnes de la ciutat, i el viratge cap a la dreta del ple municipal”, ha assegurat Basha Changue. Ha denunciat la situació actual, amb vint desnonaments al dia i un preu del lloguer mitjà de 1.000 euros. Enfront d’això, ha apostat per “construir un nou model de ciutat enfocat en el decreixement del turisme” i una planificació que diversifiqui l’economia de la capital catalana. “Tornem perquè volem construir un model de ciutat on les que hi treballen puguin viure-hi i les que hi viuen puguin gaudir”, ha conclòs.

En l'assemblea d'aquest diumenge, Changue ha estat l'escollida entre una llista de quinze candidats proposats pels diferents nuclis i organitzacions de la CUP a la capital catalana. L'actual diputada era la candidata del nucli de Nou Barris, barri on ha crescut fins que va haver de marxar-ne. Els següents a la llista seran Jordi Estivill, Adriana Llena, Thaïs Cloquell, Santi González, Eva Fernández, Jordi Gutiérrez, Marga Olalla, Alfons Romero i Clara Camps. 

 

Diputada amb projecció 

Changue és una de les diputades amb més projecció del partit al Parlament. I la CUP ha volgut donar-li visibilitat. Durant la passada Diada, va ser una de les tres persones que va pujar dalt de l'escenari, al Born, en un acte que posa punt final a la manifestació de l'esquerra independentista que se celebra cada 11 de setembre, en la que, a més, va defensar el municipalisme i va advertir de la importància contra l'extrema dreta. Cal tenir en compte que a les eleccions del maig del 2023 també és possible una entrada de la ultradreta al consistori. 

La CUP de Barcelona, en mans d'una gestora, no es troba en les seves millors hores. A les últimes eleccions municipals, amb Anna Saliente al capdavant, va passar de tres a zero regidors, d'un 7,4% dels vots a un 3,9%. Va obtenir pocs més vots que la candidatura Primàries de Jordi Graupera, que va afectar el conjunt de forces independentistes.