La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha manifestat a l'ACN que si el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no accepta sotmetre's a una qüestió de confiança tal com van pactar, una "opció" seria que convoqui eleccions anticipades per avaluar si compta amb els suports necessaris

La CUP i ERC van pactar en el seu acord d'investidura, que Aragonès se sotmetria a una qüestió de confiança a mig mandat. Segons aquesta entesa, el compromís de sotmetre's a aquesta qüestió havia de servir no només per investir-lo com a president, sinó també per sumar el suport dels cupaires als pròxims pressupostos de la Generalitat. Aragonès, però, ha rebutjat sotmetre-s'hi perquè considera que la CUP "no té sobre la taula" garantir l'estabilitat.

Per a Reguant, "no és cert això de l'estabilitat" però "és igual" si la va acordar amb la CUP o no: "És positiu que ho faci, i nosaltres seguirem defensant que la qüestió de confiança és necessària". Hi veuen una "eina de democràcia i transparència". En el cas que no hi hagi qüestió de confiança, una "opció" és que Aragonès convoqui eleccions anticipades, ha reiterat. Tot i això, de moment la CUP no s'ho han plantejat i insisteixen encara en el compliment del pacte inicial amb ERC.

 

La diputada creu que el Govern "sempre, des del primer moment" ha preferit En Comú Podem per davant de la CUP a l'hora de negociar pressupostos. De fet, l'executiu va aprovar els últims comptes amb els diputats de Jéssica Albiach. "Que siguin sincers i honestos i que deixin de tractar la gent com a menors d'edat. Que expliquin qui són els seus socis i les seves aliances", ha exigit Reguant.

El líder del PSC, Salvador Illa, s'ha obert a Aragonès aquesta setmana per a aprovar els pressupostos de l'any que ve, en declaracions a Catalunya Ràdio. Però Aragonès, en una entrevista a l'ACN, tancava la porta als socialistes, i s'orientava cap a CUP i comuns. Reguant creu en aquest sentit que el president de la Generalitat "no necessita" negociar els números amb Illa perquè "en el dia a dia, amb les polítiques que impulsa, ja van de la mà". I veu difícil que ho acabin pactant formalment perquè "es basen en l'estètica, i hi ha eleccions municipals l'any vinent".

Preguntada per si les relacions entre Govern i CUP són "reconduïbles", la diputada diu que això depèn del Govern, però no ho veu possible si continua fent les polítiques que ha fet fins ara. Els cupaires voldrien polítiques "que vagin a l'arrel de les coses", en matèria d'habitatge o emergència climàtica. "Ens hauria agradat veure al Govern defensar la Renda Bàsica Universal com ha defensat la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern", ha raonat.