El periodista Pedro Águeda ha situat aquest dimarts l’exdirector adjunt operatiu de la Policia Eugenio Pino com “l’artífex” de l’Operació Catalunya, la suposada trama duta a terme per l’Estat per frenar el procés.

Águeda considera que l’Operació Catalunya va començar l’any 2012, quan el PP va arribar al poder. D’aquesta manera, el periodista ha discrepat d’altres compareixents en la comissió, que havien marcat en el calendari el dinar de La Camarga entre l’aleshores presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, i l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez, l’any 2010, com el tret de sortida en aquesta operació.

En el marc d’aquesta operació, el periodista ha situat Eugenio Pino com “l’artífex” de l’Operació Catalunya, en tant que creador de la Direcció Adjunta Operativa que perseguia enemics polítics de l’Estat. “Primer va perseguir polítics independentistes, després Podemos i, en concret, Pablo Iglesias, i també el govern precedent del PSOE”, ha afirmat Águeda.

En aquesta estructura també van tenir un paper molt important el comissari José Villarejo i l’excap d’Assumptes Interns de la Policia Marcelino Martín-Blas. Segons el periodista, Pino, Villarejo i Martín-Blas formaven part de la cúpula de l’Operació Catalunya i va ser, de fet, una disputa entre els dos últims un dels detonants que sortís a la llum aquesta trama.

Segons ha explicat Águeda, la bona relació entre Villarejo i Martín-Blas comença a fer aigües quan l’aleshores cap d’Assumptes Interns de la Policia investiga la presumpta participació d’un fill i un amic de Villarejo en un cas. A partir d’aquest moment es tornen “enemics irreconciliables” i Villarejo jura venjar-se.

És en aquest moment en què reconeix que viatjava sovint a Catalunya, juntament amb Martín-Blas, i comença a sembrar els dubtes sobre els motius de les investigacions que duien a terme.

Així les coses, el periodista ha assegurat que l’Estat feia ús del seu poder per influir en la Policia. Per exemplificar-ho, ha apel·lat a la cessió del Comissari General de la Policia Judicial, José García Losada, perquè “no controlava els informes dels policies que investigaven el PP en el cas Gürtel”.

Segons ha apuntat també el periodista, el govern espanyol també feia valer la seva influència en els mitjans de comunicació, concretament Águeda ha apuntat directament el diari El Mundo, El Confidencial i Ok Diario. Segons ha assegurat, aquests mitjans simplement van difondre les informacions, sense contrastar-les, atrets pel “còctel periodístic” que suposava la combinació del procés independentista i la corrupció política.

El paper de Mariano Rajoy

La implicació o no del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, o la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, segueix sent una incògnita. Cap dels compareixents en la comissió de l’Operació Catalunya els ha apuntat directament, com tampoc ho ha fet Águeda.

Ara bé, el periodista ha assegurat que “seria d’estranyar” que el CNI no conegués les accions que estava portant a terme la policia política i ha recordat que aquesta institució, molt ben valorada a nivell exterior, depèn de Santamaría.

Preguntat sobre la continuïtat de l’Operació Catalunya, el periodista ha assegurat que hi ha hagut un canvi de protagonistes i que la tendència de la cúpula ha hagut de canviar per força, ja que “ha quedat en evidència tot el que s’havia fet”.