El PSC ha reaccionat amb eufòria després de la negociació dels pressupostos amb el govern d'ERC, molt convençut que ha quedat reforçada la seva imatge de lideratge. Així es constata en un vídeo sobre una reunió interna del partit que el candidat socialista a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha pujat a la xarxa, on es fa balanç de les converses amb ERC. L'anàlisi el fa el diputat Rubén Viñuales (ex-Cs) que es mostra sorprès que els mitjans "hagin comprat absolutament" el seu relat. "Hem de felicitar l'equip negociador, perquè no és només aguantar ERC sinó aguantar-nos a vegades també a nosaltres, els propis, els sindicats que a vegades fan demandes territorials, i n'estem molt agraïts. I respecte als mitjans de comunicació, ens han comprat absolutament el relat, absolutament", ha indicat.

 

Precisament un dels acords dels pressupostos és que 3 representants del Govern d'ERC i 3 del PSC faran seguiment a partir d'ara dels ajuts i contractes que es destinen als mitjans de comunicació a Catalunya, vinculats a difusió, publicitat institucional, projectes d'innovació, estructurals o via fons Next Generation, que es vehiculen a través de tots els departaments de la Generalitat. Així ho especifica el document de l'acord en les pàgines 25 i 26.

El Govern d'ERC i el PSC van tancar dimecres l'acord de pressupostos, amb la signatura del president Pere Aragonès i el primer secretari del PSC, Salvador Illa, en un acte al Palau de la Generalitat. L'entesa es va fer pública després de setmanes de negociacions, que es van intensificar en els darrers dies, després de la cessió d'ERC amb la demanda socialista del Quart Cinturó, el Hard Rock i l'ampliació de l'aeroport del Prat, amb redactats molt mesurats. Amb els 33 diputats dels d'Illa, Aragonès ja té la majoria absoluta per aprovar els comptes al Parlament, tenint en compte el pacte previ amb els comuns, després que els aprovi el Consell Executiu.

La poca eufòria que es va veure en la signatura de l'acord va ser molt comentat. Amb posat seriós, somriures protocol·laris -els imprescindibles- i sense excés d'entusiasme, Aragonès i Illa van fer la signatura a dos quarts de la cinc de la tarda. El president va sortir a rebre Illa a la porta del saló de diputats i van signar l'acord davant d'un núvol de fotògrafs. Tot plegat en poc més d'un quart d'hora en què es condensaven setmanes de tenses negociacions.

Illa va manifestar després de l'acord de pressupostos que ara s'obre un nou cicle a Catalunya. Tot i que es va mostrar prudent demanant no "posar-hi més pa que formatge", va reconèixer que feia molts anys que no hi havia un acord entre dos partits "un independentista, i nosaltres que defensem que formem part d'Espanya". En una entrevista dijous a TV3, coincidint amb la compareixença del president de la Generalitat, Pere Aragonès, el líder de l'oposició va indicar que no és habitual que el president d'un govern "tot i que molt dèbil parlamentàriament" signi un acord amb el líder de l'oposició que té el mateix suport parlamentari que ell. "Hi ha poques fotos com a aquestes a Espanya i a Europa. Crec que això és bo", va sentenciar. Va tenir interès també a negar que hi hagi un nou tripartit. "No hi ha tripartit a Catalunya. Hi ha qui hi especula, però els temps són molt diferents", va assegurar.