El secretari del Tresor dels Estats Units, Steve Mnuchin, ha exigit als ministres europeus d'Hisenda, entre ells a María Jesús Montero, que aturin el seu pla per introduir l'anomenada taxa Google, i els ha amenaçat amb represàlies. Fons del Ministeri d'Hisenda espanyol han confirmat a ElNacionnal.cat que la ministra ha rebut la carta de Mnuchin que ha avançat el Financial Times.

La carta ha estat enviada també als ministres competents de França, Alemanya i Itàlia, on el secretari de Tresor assegura que en aquests moments de pandèmia "els governs del món haurien d'enfocar la seva atenció en els problemes econòmics que esta provocant el coronavirus" i, per això, anuncia que els Estats Units deixen de negociar la taxa Google. Aquest nou impost havia de tenir abast mundial i s'estava negociant en el si de l'OCDE.

Mnuchin no es queda aquí i també amenaça als ministres europeus advertint-los que en cas de que l'impost es comenci a cobrar, el país liderat per Donald Trump "respondrà amb mesures proporcionalment pertinents". De fet, de la carta de Mnuchin es desprèn que els EUA podrien arribar a declarar una guerra comercial a aquesta països si segueixen endavant amb el cobrament d'impostos a les grans empreses tecnològiques americanes.

Segons diversos mitjans, el Ministeri d'Hisenda assegura que Montero i els altres ministres europeu respondran la carta assegurant als Estats Units que no es faran enrere. Això permetrà que l'aplicació de l'impost segueixi el seu recorregut al Congrés.

Es calcula que la taxa reportarà a les arques públiques prop de mil milions d'euros anuals. Els EUA ja havien pressionat els països que pretenen aprovar impostos similars en les darreres setmanes amenaçant-los amb obrir-los expedients si ho feien.