El Congrés dels Diputats ha rebutjat les esmenes a la totalitat de PP, Vox i Cs contra la 'taxa Google' i, d'aquesta manera, el projecte de llei podrà arrencar la tramitació parlamentària. El suport a la iniciativa del govern espanyol d'ERC, JxCat, PNB, Bildu i la CUP -partits que han votat en contra de les esmenes de la dreta espanyola- permet que el desenvolupament legislatiu del tribut tiri endavant per a una futura aprovació de l'impost. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat la necessitat de la 'taxa Google', que pretén gravar activitats de grans empreses digitals. PP, Vox i Cs han rebutjat aplicar la mesura de forma "unilateral" avançant-se al consens internacional i han recordat les amenaces dels EUA.

Montero ha defensat que Espanya s'estigui avançant al consens europeu i de l'OCDE i ha dit que això tampoc ha impedit que països com el "Regne Unit, França o Itàlia" hagin decidit desplegar mesures per gravar aquestes activitats. La norma espanyola està pensada per tenir un "caràcter transitori" fins que hi hagi una normativa europea o internacional. De moment, el president dels EUA, Donald Trump, amenaça d'aplicar aranzels als països que l'implementin.

El diputat del PP Javier Bas ha dit que cal esperar que arribi a bon port la negociació internacional i ha afirmat que és una "greu irresponsabilitat que Espanya no es pot permetre" fer-ho de forma "unilateral". Segons Bas, la norma perjudicarà les exportacions i només servirà per "agreujar la situació de forma imprudent, insensata i insensible". "El que cerquen és satisfer l'afany recaptatori innat de l'esquerra", ha opinat.

Des de Vox, el diputat Rodrigo Jiménez ha assegurat que la 'taxa Google' afectarà el consumidor final i "impedirà el desenvolupament digital a Espanya". "Promouen la digitalització penalitzant-la fiscalment", ha ironitzat, i ha atribuït la iniciativa a "l'afany recaptatori per mantenir l'agenda ideològica" del govern espanyol. També ha recordat que França ha paralitzat el cobrament fins a finals d'any.

La diputada de Cs María Carmen Martínez també ha opinat que "no és moment ara de fer-ho" i ha advertit del risc d'exposar-se a possibles aranzels dels EUA. Martínez creu que fer-ho unilateralment ja era "poc viable" abans de la crisi del coronavirus però ara "és pitjor". Cs considera que perjudicarà l'economia i el cost afectarà l'usuari final.

La ministra d'Hisenda ha defensat la necessitat de l'impost "davant d'aquesta nova realitat econòmica" que suposen els models de negoci digitals, que no tenen presència física a Espanya i es basen en "actius intangibles" per als quals els tributs tradicionals, com l'Impost de Societats, són "insuficients". "No reconeixen el paper dels usuaris en la creació de valor", ha apuntat.

A més, ha argumentat que la 'taxa Google' no té "cap impacte per a les petites i mitjanes empreses ni grava les activitats minoristes de comerç electrònic, i ha recordat que grava les multinacionals amb una facturació global de 750 milions d'euros i amb uns ingressos a Espanya per sobre dels 3 milions. Montero ha dit que la taxa del 3% és "modesta" i el seu cobrament no està previst fins a finals d'any. Grava tres conceptes de les empreses digitals: la prestació de serveis de publicitat online, els serveis d'intermediació en línia (tipus Amazon) o la venda d'informació generada pels usuaris.

La ministra d'Hisenda ha defensat que cal avançar en una fiscalitat del segle XXI, que sigui "justa" i "progressiva" per contribuir a finançar l'estat del benestar. En aquest sentit, Montero ha defensat gravar les grans multinacionals que contribueixen de forma "mínima" i "insignificant" amb els països on generen beneficis. Segons Montero, el posicionament de PP, Vox i Cs és "irresponsable", "ultrainfantil" i els seus arguments són "pura fatxada".

Esmenes tombades per majoria

El diputat d'ERC Joan Margall ha opinat que amb la crisi del coronavirus és "encara més necessari accelerar la recaptació d'aquesta taxa" i ha demanat al govern espanyol que "sigui valent i comenci a aplicar-la al més aviat possible". El diputat de JxCat Ferran Bel ha dit que el marc idoni seria el de la regulació internacional però ha considerat que la situació de bloqueig justifica tirar pel dret.

Per part de la CUP, Mireia Vehí ha vist una "bona notícia que pagui qui més té" i veu "ben plantejat" un impost a les multinacionals digitals. La diputada del PNB Idoia Sagastizabal ha argumentat que cal adaptar els sistemes fiscals i superar el bloqueig internacional per "corregir una anomalia", com és que la fiscalitat beneficiï les empreses digitals en comparació amb altres tipus de companyies.

El resultat final de la votació ha estat de 198 vots en contra de les esmenes a la totalitat per a la devolució del projecte de llei i 148 vots a favor. Cap grup s'ha abstingut. Així doncs, l'intent de frenar la 'taxa Google' de PP, Vox i Cs ha estat rebutjat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat