L'estat de salut de l'opositor rus, Alexei Navalni, preocupa cada cop més a la comunitat internacional. Avui, els Estats Units han advertit Rússia que, si Navalni mor a la presó per no rebre un tractament mèdic adequat, "hi haurà conseqüències", segons ha indicat l'agència France Presse. 

El principal crític del Kremlin porta des del 31 de març en vaga de fam, després que li neguessin l'assistència mèdica a la presó per un "agut i progressiu dolor, primer a l'esquena, després a la cama dreta i ara en una part entumida de la cama esquerra".

Risc d'aturada cardíaca

Segons els últims informes de la seva doctora personal, el nivell de concentració de potassi a la sang ha assolit un grau "crític", "la qual cosa significa una alteració de la funció renal i problemes greus de ritme cardíac, és a dir, fibril·lació ventricular fins a l’aturada cardíaca".

Reaccions a la UE

Aquesta situació ha provocat una reacció internacional, i no només per part de la Casa Blanca, els francesos també van titllar d'"extremadament" preocupant i "totalment injusta" la situació i el destí de l'opositor empresonat. 

En la mateixa línia, des del ministeri d'Afers Exteriors alemany també han demanat "amb urgència" a les autoritats russes que donin atenció mèdica a l'intern. 

És més, demà es produirà una reunió entre tots els ministres d'Exteriors de la Unió Europea per tal de debatre la "situació de Navalni", segons ha explicat la mateixa agència. 

Borrell demana l'alliberament de Navalni

En el cas espanyol, l'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, el qual ha protagonitzat algunes topades amb els russos, ha assegurat sentir-se "profundament preocupat per la deteriorada salut d'Alexei Navalni" a través d'una publicació a Twitter.

"Les autoritats russes li han de concedir accés immediat a professionals mèdics de confiança. Els responsabilitzem de garantir la seva seguretat i salut. La UE continua demanant l'alliberament immediat i incondicional del senyor Navalni", ha continuat.

TUIT JOSEP BORRELL NAVALNI @JosepBorrellF@JosepBorrellF

Els simpatitzants convoquen una manifestació 

Mentrestant, a Rússia, els seus simpatitzants han convocat una manifestació pel pròxim dimecres 21 d'abril per tal d'exigir que li "salvin la vida". Tanmateix, la seva persecució continua, i, el passat divendres, l'acusació russa va demanar que diverses organitzacions vinculades a l'opositor fossin declarades "extremistes" i, per tant, prohibides a Rússia.

Risc de morir "en els pròxims dies"

I és que han saltat les alarmes sobre l'estat de salut de Navalni arran de la publicació d'una carta de la seva doctora personal, Anastassia Vassilieva, i tres professionals més, inclòs un cardiòleg, on s'exigia als serveis penitenciaris russos poder tenir accés a l'intern. 

A banda de l'alerta per una possible aturada cardíaca per part de la doctora Vassilieva, el portaveu de Navalni, Kira Iarmych, va citar via Twitter el metge Alexandre Poloupane, que ja havia tractat el pres amb anterioritat, i que havia indicat que les dades esmenades representen tot un "indicador d'hospitalització". "Si el tractament no comença, morirà en els pròxims dies”, va alertar. 

D'altra banda, la dona de Navalni, Yulia Navalnaia, després de visitar el seu marit a principis d'aquesta setmana,  a la seva colònia penal, va assegurar que el seu marit ara pesava 76 kg, nou menys respecte l'inici de la vaga de fam. 

 

 

Imatge principal, el president dels EUA, Joe Biden / EFE