L'opositor rus, Alexei Navalni, ha anunciat aquest dimecres a través del seu Instagram que es declara en vaga de fam fins que li permetin, a la presó en què es troba, rebre assistència mèdica, tal com "marca la llei".

"Tinc el dret de trucar a un metge i obtenir medicaments. No em donen ni una cosa, ni l'altre. El mal d'espatlla s'ha traslladat a la cama. Algunes parts de la cama dreta i ara l'esquerra han perdut sensibilitat", ha assegurat Navalni.

Navalni, de 44 anys, es troba en una presó ubicada en la ciutat de Pokrov (Vladimir), coneguda pel dur aïllament psicològic a què sotmeten als presos, a part de les dures condicions del centre. "En lloc d'assistència mèdica, em torturen amb la privació de la son, em desperten a la nit fins a vuit cops", ha denunciat Navalni, qui afirma que les autoritats de la presó persuadeixen els altres presos perquè que no netegin el voltant del seu llit.

"La vida dels presos no val res"

"Aquesta és la regió de Vladimir. La vida d'un pres val menys que un paquet de cigarretes", ha dit. Navalni haurà de romandre dos anys i mig engarjolat per violar la llibertat condicional imposada contra ell a canvi de la suspensió d'una condemna de quatre anys de presó per cometre un frau.

L'opositor rus, Alexei Navalni, va tornar a Rússia el mes de gener i poc després d'aterrar va ser detingut per la policia fronterera. Navalni va ser enverinat i traslladat a Alemanya per ser tractat ara fa més de cinc mesos i va decidir tornar al seu país tot i tenir una ordre de detenció per continuar amb l'activisme contrari al president Vladímir Putin.

Navalni, que normalment utilitza les seves xarxes socials per protestar per les condicions en què es troba, ja havia indicat amb anterioritat que la direcció del centre el sotmetia a un seguit de "tortures" amb l'objectiu "d'acumular reprimendes" amb les que "pots anar a una cel·la d'aïllament".

L'ONU va donar un toc d'atenció a Rússia

Investigadores de l'ONU indiquen que les evidències apunten a una "probable implicació" d'oficials del govern rus, suposadament d'alt nivell, en l'enverinament del líder de l'oposició, Navalni, ocorregut a l'agost de l'any passat.

En una carta oficial enviada a les autoritats russes al desembre, els detalls de la qual s'han conegut avui en complir els dos mesos de clàusula de confidencialitat, les investigadores (relatores de l'ONU Agnès Callamard i Irene Khan) han indicat que el verí emprat, Novichok, és una de les evidències. "Els coneixements necessaris per usar-la i desenvolupar noves modalitats de Novichok com la trobada en les mostres preses a Navalni només poden trobar-se en actors estatals", expliquen les investigadores.

Imatge principal: Foto de l'opositor rus, Alexei Navalni - EFE