El líder opositor rus, Alexéi Navalni, ha ingressat a la infermeria de la presó, on compleix una pena de 3 anys i mig, amb febre i símptomes d'una malaltia respiratòria. Segons ha informat el Servei Penitenciari Federal rus, Navalni es troba "sota observació del personal sanitari".

Hores abans, les xarxes socials del líder opositor havien anunciat que Navalni, que porta des del 31 de març en vaga de fam exigint atenció mèdica per un fort dolor d'esquena, presenta 38,1 graus de temperatura i una forta tos. Segons el Servei Penitenciari, el personal sanitari li ha fet "totes les anàlisis necessàries, inclòs un test de coronavirus".

Maltractaments a la presó

Navalni, de 44 anys, es troba des del passat 11 de març en el centre penitenciari número 2 de la regió de Vladímir, a uns 100 quilòmetres de Moscou, que ell va qualificar de "camp de concentració" i des d'on denuncia maltractaments.

Després de ser negat assistència mèdica per un "agut i progressiu dolor, primer a l'esquena, després a la cama dreta i ara en una part entumida de la cama esquerra", l'opositor rus va anunciar que començava una vaga de fam. A més, els seus aliats denuncien que Navalni, percebut com un "reclús propens a la fugida," és despertat cada hora per tal de monitorar-lo, fets que diverses organitzacions prodrets humans titllen de "tortura". Per la seva banda, el Kremlin ha desestimat les denúncies al defensar aquests mètodes com necessari per "preservar l'ordre i la disciplina" en els centres de penitenciaris.

D'ençà del seu ingrés a la presó, Navalni ha perdut 8 quilos. Davant aquesta situació, mig miler de metges van signar una petició exigint assistència mèdica, just un dia abans que el condemnat comencés una vaga de fam. "Exigeixo que em permetin veure al metge. Mentre això no succeeixi, em declaro en vaga de fam", va dir Navalni en una carta escrita a mà i penjada en el compte oficial del seu equip a Telegram.

La condemna contra Navalni

L'opositor va ser condemnat a 3 anys i mig de presó per un antic cas d'estafa i blanqueig de capitals, però complirà només dos anys i mig, ja que se li descompten els deu mesos que va passar en arrest domiciliari i el temps que va estar a la presó preventiva des de la seva detenció el 17 de gener en el seu retorn d'Alemanya.

La condemna contra Navalni, qui va estar a punt de morir l'agost passat quan va ser enverinat amb una substància tòxica d'ús militar durant un viatge a Sibèria, va provocar protestes multitudinàries en tot el país, en les quals van ser detingudes milers de persones.

El líder opositor ha acusat el president rus, Vladimir Putin, d'haver ordenat el seu assassinat al Servei Federal de Seguretat (antic KGB).

 

Foto principal: el líder opositor rus, Navalni / Efe