El principal diari d'Alemanya, el Frankfurter Allgemeine, ha informat els seus lectors de la persecució de l’exconseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, per la justícia espanyola. Sota el titular “El conflicte català davant el Tribunal de Comptes espanyol”, els alemanys, que reafirmen la figura de Mas-Colell com un economista i professor “reconegut internacionalment”, expliquen com s’ha vist “embolicat” en la persecució del procés independentista, així com el suport que ha rebut de 33 premis Nobel i la resolució del Consell d’Europa feta pública aquesta setmana. 

frankfurter mas colell tribunal comptes

“Podria perdre-ho tot” 

Dimarts que ve, Andreu Mas-Colell podria perdre-ho tot. No només la seva fortuna, també la seva casa i la pensió”. Així comença l’article del Frankfurter, el rotatiu més important a Alemanya, sobre la persecució de l’exconseller per part de la justícia espanyola. A la peça, expliquen com Mas-Colell, “que ha ensenyat a les Universitats de Harvard i Berkley i després va liderar el Consell Europeu d’Investigació”, es presentarà davant el Tribunal de Comptes el dia 29 (el seu 77è aniversari), juntament “amb 38 catalans més” per conèixer la suma de diners que hauran de pagar. Tal com apunta el diari, la xifra podria arribar als deu milions d’euros. 

L’article també explica com, entre altres, els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont estan acusats de destinar fons públics a promoure la independència de Catalunya entre 2011 i 2017. “Si no paguen, els seus béns privats poden ser confiscats en poques setmanes”, afirma el Frankfurter. 

“Castigat per raons no especificades”

En la mateixa peça, els alemanys expliquen com un grup de 33 premis Nobel d'Economia i altres economistes destacats han escrit un article per defensar l'exconseller, “un dels economistes més respectats” de l’Estat. L’article també fa eco de les advertències d’aquests experts: “el procediment del Tribunal de Comptes podria tenir conseqüències catastròfiques pel professor” i ratifiquen que “Mas-Colell és un model a seguir per a tots els científics a l’exterior”. 

A més a més, el Frankfurter inclou les paraules del premi Nobel Paul Romer, que a la carta ha explicat com Mas-Colell està sent “castigat per raons no especificades”. També donen veu al fill de l’exconseller, Àlex Mas, també professor d’economia als Estats Units, que va deixar clar que el seu pare “és perseguit per les autoritats per posar en pràctica un pressupost aprovat pel Parlament”, i que “no va tenir res a veure amb l’organització del referèndum”. 

La resolució del Consell d’Europa

Després d'haver inclòs aquests testimonis en defensa de Mas-Colell, el Frankfurter acaba l’article recordant com el Consell d’Europa ha criticat aquesta setmana la “repressió de la justícia espanyola durant el conflicte català i també han mencionat el Tribunal de Comptes.” 

 

Foto principal: l'exconseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell / ACN