Diverses facultats de la Universitat de Barcelona, de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat de Girona han despertat tancades en el novè dia de protestes contra la sentència al procés. Els estudiants mantenen així el pols amb l'objectiu de "trencar la normalitat acadèmica" fins que s'assoleixin les seves demandes. 

Concretament, aquest matí no s'han pogut fer les primeres classes a la facultat del Raval de la UB. Estudiants de geografia, història i filosofia han assenyalat el rectorat de la universitat com a "còmplice" d'una normalització d'una situació extraordinària en seguir amb les classes tot i la repressió. Per això, han barrat les portes de la facultat amb pancartes i han exigit suspendre el calendari acadèmic. 

Els estudiants de la UB troben insuficient el comunicat difós per la universitat en fer-se pública la sentència i demanen que es posicioni explícitament "en contra de la repressió estatal i policial i a favor de l'amnistia total dels presos". Entre d'altres reclamacions, destaquen que no hi hagi termini per sol·licitar les avaluacions úniques fins que s'acabin les mobilitzacions i que els estudiants que han estat detinguts tinguin una avaluació excepcional.

EHeIHp9W4AAzQIz

Diverses facultats de la UAB, com la de Filosofia i Lletres, també han estat blindades amb piquets des de pimera hora del matí, cosa que ha obligat a suspendre les primeres classes. 

Els estudiants de la Universitat de Girona que aquest dilluns van començar a bloquejar els accessos a la resta d'alumnes ha mantingut aquest dimarts l'acció a bona part de les facultats. Els estudiants han començat a reobrir els accessos a les facultats de la Universitat de Girona bloquejades a les 12 del migdia.

Alguns activistes han passat la nit a les facultats d'Educació i Psicologia, Medicina i Ciències Econòmiques i Empresarials per garantir que aquest dimarts al matí seguirien evitant l'entrada d'estudiants.

Piquets UdG - Aleix Freixes

Pel que fa a la resta de centres, alguns estudiants han repetit les mobilitzacions des de primera hora del matí. De moment, tan sols l'Escola Politècnica Superior manté tots els accessos oberts a professors treballadors i estudiants i, per tant, manté una activitat lectiva regular.

Els claustres rebutgen les condemnes

Els claustres de les universitats catalanes els que s'estan pronunciat en contra de les condemnes als presos polítics catalans i de la judicialització de la política mitjançant un manifest conjunt. La Universitat de Barcelona (UB), la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat Autònoma (UAB) ja l'han subscrit. La Universitat Politècnica de Catalunya el debatrà, en un claustre extraordinari, aquest dimecres, dia 23; i la Universitat Rovira i Virgili ho farà el dijous 24. La Universitat de Girona per ara no ha convocat claustre per a l'aprovació.

El manifest conjunt s'articula en tres punts. En primer lloc, les universitats criden a la mobilització pacífica, cívica i democràtica. En segon lloc critiquen la judicialització de la política; denuncien la presó preventiva i la condemna per sedició; i reclamen que es van vulnerar drets durant el judici. En aquest punt també s'apunta que hi ha una deriva autoritària de l'Estat que no només pot afectar el sobiranisme català. En tercer lloc, les universitats manifesten el seu compromís "en defensa dels valors democràtics i dels drets fonamentals".