Un cop més Vox demostra que per a ells fer política només vol dir una cosa: entorpir la gestió de la cosa pública judicialitzant tot allò que sigui susceptible de ser denunciat davant dels tribunals. Així, la formació d’extrema dreta liderada per Santiago Abascal ha avançat aquest matí que portarà davant la justícia qualsevol decret de qualsevol govern autonòmic, sigui del color que sigui, que imposi el toc de queda o qualsevol altra restricció per la pandèmia de la Covid-19.

Quan encara no han passat dos dies de l’aixecament de l’estat d’alarma, mesura que sempre ha rebut el vot en contra de Vox, el portaveu de la direcció de la formació, l’eurodiputat Jorge Buxadé, ha anunciat que presentaran els recursos i demanaran a la justícia la suspensió que qualsevol mesura restrictiva extraordinària.

Desgavell

L’anunci de Vox se suma al desgavell judicial que ha provocat l’aixecament de l’estat d’alarma, amb tribunals superior de justícia que es pronuncien, per exemple, en favor del toc de queda i d’altres que ho rebutgen. Ja va passar divendres quan el TSJ de Balears i el País Valencià es va pronunciar en favor del toc de queda, i per contra el del País Basc, on la situació epidemiològica és molt més greu.

En aquesta línia, Vox ha presentat aquest matí un recurs davant del Tribunal Constitucional contra l’article de la llei impulsada per la Xunta de Galícia (PP) que preveu la vacunació obligatòria i el control de les persones afectades per la Covid-19. Una mesura de cara a la galeria, ja que l’article en qüestió està suspès des del març passat arran d’un recurs presentat pel govern espanyol, que sosté que la norma limita els drets fonamentals i que aquestes qüestions només es poden regular a través d’una llei estatal.

Denúncies

Al llarg de la pandèmia, Vox sempre ha intentat bloquejar mesures restrictives per frenar l’expansió de la Covid. És més, en nombrosos actes de partit, tant a la campanya electoral de les eleccions catalanes com les de l’Assemblea de Madrid, s’han saltat les recomanacions de seguretat, tant de distàncies com d’aforament. Fins i tot han estat denunciats per aquest motiu.

 

Imatge principal, el secretari general del Vox, Javier Ortega Smith, i la secretària general del grup parlamentari al Congrés, Macarena Olona / EP