Les imatges de l'ocupació de l'espai públic una vegada es posés punt final al toc de queda després de l'acabament de l'estat d'alarma eren esperables i, en conseqüència, tenen un punt de cíniques algunes de les reaccions que s'han sentit aquestes últimes hores. El bon temps i el fet de coincidir amb el cap de setmana, unit a les ganes per sortir de casa a una hora que feia molts mesos que estava prohibida, ha estat un còctel de difícil gestió davant de la multitud que volia celebrar la nit de dissabte d'una manera que ja gairebé no es recordava. Les crides a la responsabilitat individual es començaran a veure, en tot cas, a partir d'avui, ja que el que va passar dissabte a la nit calia donar-lo per descomptat.

És més urgent que mai, per contrarestar el que succeirà invariablement als carrers a partir d'ara, mantenir un ritme molt alt de vacunació, com s'intenta fer per part de les autoritats sanitàries quan disposen de dosis per inocular la població. El fet que la franja de 50 a 59 ja s'estigui començant a vacunar és una molt bona notícia, però caldrà planificar més aviat que tard què es fa amb els més joves que fins ara han quedat fora de qualsevol pauta sanitària.

El fet que en poques setmanes finalitzi el curs escolar i amb l'estiu per davant hi ha d'haver un calendari que els englobi per començar a rebre la primera dosi. En països com el Regne Unit o els Estats Units ja fa temps que els universitaris estan vacunats, ja que es considera que seran els principals propagadors del virus en aquesta nova etapa. Encara que és obvi que la Generalitat no té competències i acaba sent el ministeri amb el conjunt de les comunitats autònomes el que acorda les diferents fases de vacunació, sí que té capacitat de pressió en funció de les singularitats pròpies de Catalunya.

El mateix succeeix amb el conflicte que ja es preveu una vegada la Unió Europea ha decidit no renovar el contracte amb AstraZeneca per a la compra de noves vacunes després de juny. S'haurà de veure què passa amb les persones menors de 60 anys que ja van rebre la primera dosi i estan en els llimbs més absoluts respecte a la segona dosi una vegada es va decidir que només s'administraria a persones entre 60 i 69 anys. També es desconeix si Catalunya disposa de prou vacunes per inocular la segona dosi a tota aquesta franja d'edat després de la decisió de la UE.

Són preocupants, certament, les imatges d'aquest dissabte a la nit. Però també ho és el caos que existeix sobre les vacunes. I el que no poden fer els governants és posar el focus sobre el primer problema per ocultar la incompetència sobre el segon. No tot és tirar pilotes fora.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat