El Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg ha reconegut com a referent el grup de l'ONU que recentment va instar a alliberar els presos polítics, i ha assumit el seus criteris de jurisprudència com a "instància internacional".

Aquest criteri adoptat pel Tribunal Europeu, que pot beneficiar ara els presos polítics catalans, s'ha produit arran d'un cas de presó preventiva a Turquia, on ha acabat aplicant jurisprudència pròpia que reconeix al Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de Nacions Unides, segons l'ACN.

L'alt tribunal amb seu a Estrasburg ha assegurat que no pot pronunciar-se sobre l'empresonament preventiu de Çetin Doğan i Cem Aziz Çakmak, acusats de perpetrar un cop d'estat i ara ja alliberats, perquè el grup de l'ONU ja va confirmar que l'empresonament era "arbitrari". En la seva decisió, el TEDH recorda anteriors sentències seves en què validava el grup d'experts de l'ONU i rebutja el cas turc per "evitar multiplicar procediments internacionals dels mateixos casos".

Aquesta decisió arriba poc després que el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de Nacions Unides determinés que la presó preventiva dels independentistes processats en la causa de l'1-O, Jordi Sánchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras, era "arbitrària" i demanés a les autoritats espanyoles el seu alliberament. De moment, només l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha portat la seva presó preventiva al tribunal d'Estrasburg, que encara no s'ha pronunciat al respecte. 

Amb jurisdicció als països signants de la Convenció Europea de Drets Humans, el tribunal d'Estrasburg reconeix el Comitè de Drets Humans de l'ONU com una instància internacional on els particulars poden recórrer. En la seva sentència del 2005 pel cas Peraldi contra França, el TEDH ja va determinar que el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries té uns procediments "similars" al Comitè Drets Humans de l'ONU i, per tant, l'inclou a la categoria "d'instància internacional". Ara s'ha confirmat que no és un grup qualsevol.